A Magyarország Cukormentes Tortája versenyünk a Magyarország Tortája versenyből nőtte ki magát. A Magyar Cukrász Ipartestület a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg először az ország tortáját. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták versenye az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ötlete nyomán 2012-ben indult el párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.
Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrászának tortája békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a Lúdláb vagy a Rigójancsi. Ráadásul hozzáadott cukor nélkül. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut, enyhén édes tejcsokoládé krém keretezi. A rétegek között rejtőzik a csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.
A cukrász elmondása szerint valóban megálmodta tortáját. Reggel papírra vetette álmában született ötletét, majd alig várta, hogy megsüthesse és megkóstolhassa. Később kisebb módosításokkal tökéletesítette és valóra váltotta álmát. Megszületett 2025 győztes tortája – az „Álmodozó”!
A nyertes az Egy Csepp Figyelem Alapítvány főtámogatója, a Dcont® vércukormérőket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. fődíját, egy Zsolnay porcelán vázát vehetett át.
A verseny második helyezettje a „Meggy Mandula Szimfónia”, melyet Benczur Sándor és Kovács János, a hódmezővásárhelyi Marcipán Cukrászda cukrászai hoztak létre. A torta egyúttal elnyerte az „Egy Csepp Figyelem Alapítvány Születésnapi tortája” különdíjat is az idén 20 éves alapítványtól.
Harmadik helyen végzett a makói Papp Cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia „Bíborköd” nevű alkotása.
A „DCJ STÍLUSGYAKORLAT” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet, melyet Balogh László és Kis Roland, a gyulai Kézműves Cukrászda cukrászmesterei alkottak.
A DCJ Stílusgyakorlat az eredeti dobostorta mesterének monogramját viseli, míg a Stílusgyakorlat utal az eredetivel való hasonlóságokra és egyúttal a különbségekre is, tisztelegve Dobos C. József munkássága előtt. A meggy, a csokoládé és a karamell harmonikus összhangját meggypálinka, mandulapraliné, grillázs és tejcsokoládé-glazúr gazdagítja. A torta alsó rétegét doboscukorral vonták be, így egy karakteres, roppanós alap zárja az ízek kompozícióját. A DCJ Stílusgyakorlat torta a hagyomány és innováció egységét képviseli, a meggy, csokoládé és a karamell markáns jelenléte, a vertikális építkezés és a kontrasztokra épülő ízharmónia mind azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztó ne csupán egy desszertet kapjon, hanem egy komplex és emlékezetes élményt.
adószám: 18255858-2-43
bankszámlaszám: 16200106-11550437
adószám: 18255858-2-43
bankszámlaszám: 16200106-11550437