Zsűrizések
2025-ben is a budapesti Zila Kávéházban tartottuk a Magyarország Cukormentes Tortája verseny elődöntőjét, ahol Nándori László cukrászmester vezetésével a zsűri tagjai sorra kóstolták meg az édességeket.
A tortákat a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri. A bírálatnál minden esetben az íz, a küllem, valamint a szénhidrát- és kalóriaérték a legfontosabb szempont. A kiválasztott döntős kreációk mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető édesség kell, hogy legyen, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A torták elkészítéséhez a cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak. A győztes hozzáadott cukrot nem tartalmazó torta elemzését az Eurofins Analytical Services független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd.
Olyan alkotások is a zsűri asztalára kerültek, melyeket a cukrászok a fehérmák, a bergamott, a hibiszkusz vagy éppen a kardamom felhasználásával alkottak meg. De a slágerízeknek a „nagy klasszikusok” bizonyultak, mint a sárgabarack, a dió, a csokoládé, a felekeribizli és a málna.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2025-ös döntőjébe a következő torták jutottak be:
- Álmodozó – Kovács Alfréd, Édes Vonal Cukrászda – Vác (Főbb ízek: meggy, étcsokoládé, fehércsokoládé)
- Bíborköd – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda – Makó (Főbb ízek: feketeribizli, tökmag, angolkrém)
- Cseppharmat – Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, Levendula és Kert Cukrászda – Szigetszentmiklós (Főbb ízek: alma, dió, vaníliás fehércsokoládé)
- Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán Cukrászda – Hódmezővásárhely (Főbb ízek: meggy, mandula, málna)
- Nyári ébredés – Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád Kávéház, Balatongyörök (Főbb ízek: dió, sárgabarack, mascarpone)