Zsűrizések

2023-ban is a budapesti Zila Kávéházban tartottuk a Magyarország Cukormentes Tortája verseny elődöntőjét, ahol Nándori László cukrászmester vezetésével a zsűri tagjai sorra kóstolták meg az édességeket.

A tortákat a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri. A bírálatnál minden esetben az íz, a küllem, valamint a szénhidrát- és kalóriaérték a legfontosabb szempont. A kiválasztott döntős kreációk mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető édesség kell, hogy legyen, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A torták elkészítéséhez a cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak. A győztes hozzáadott cukrot nem tartalmazó torta elemzését az Eurofins Analytical Services független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd. 

A cukrászok jól bántak a hagyományos ízekkel, melyek közül idén az almát, többféle bogyós gyümölcsöt, a mandulát, a törökmogyorót és a túrót alkalmazták leginkább, de akadt, aki a bodza vagy éppen a levendula felhasználásában látta a győzelmi esélyt.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2023-as döntőjébe a következő torták jutottak be: