Belevalók

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes diabétesz oktatási programja pedagógusoknak

2013-ban programot indítottunk óvódapedagógusok számára: fél napos, ingyenes továbbképzést, amelyen felkészítjük a nevelőket a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra.

A “Belevalók” program támogatói a 77 Elektronika Kft és a Sanofi. A program együttműködő partnere a MagnetBank. Szakmai partnerei pedig a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), a Magyar Diabetes Társaság (MDT), az Oktatási Hivatal és az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara (ELTE TÓK).

Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, körülbelül 98 százalékuk egész életében inzulin injekcióra szorul. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okoz számukra. A környezetet fel kell készíteni ennek elfogadására, és a betegséghez kapcsolódó teendőkre.

Barkai László

“A cukorbeteg kisgyermekek száma hazánkban is folyamatosan növekszik, ezért ma már nélkülözhetetlen az óvodai dolgozók diabétesszel kapcsolatos ismereteinek gyarapítása. Az MDT nagyra értékeli és támogatja az Alapítvány óvodai oktatóprogramjának kezdeményezését, mely segít abban, hogy a szülők bizalommal vigyék el cukorbeteg gyermeküket az óvodába.”

Prof. Dr. Barkai László,

a Magyar Diabetes Társaság elnöke (2013)

Az alapítványhoz érkezett visszajelzések azt mutatják: több intézmény is akad, ahol eddig a cukorbeteg gyerekeket elutasították az óvodai beiratkozáskor, mert félnek a diabétesszel élő gyerek kezelésétől, a nevelők nem ismerik a cukorbetegséget és nem merik vállalni a felelősséget. 2015 szeptemberétől azonban életbe lépett az a törvény, amely szerint kötelező a 3 éves – köztük a cukorbeteg – gyerekek felvétele az óvodába.

Mi a teendő, ha cukorbeteg gyermek kerül a közösségbe?

Továbbképzés

Az alapítvány szakértői egyetértenek abban, hogy az alapvető ismeretek megszerzéséhez egy félnapos, a cukorbetegséggel kapcsolatos szakmai előadásokra és gyakorlati bemutatókra épülő továbbképzés elegendő. Az óvónőképzésben erre hivatalos program nincs.

Az óvodapedagógusok a továbbképzés után pontosan tudni fogják, hogy mit kell tenni, megszűnnek félelmeik a betegségtől, és tisztában lesznek azzal, hogy ha bekerül egy cukorbeteg gyermek a közösségbe, akkor mi a teendő.

Az oktatási nap elméleti is gyakorlati részből áll, egy diabetológus szakorvos, egy dietetikus és diabetológiai szakasszisztensek a következő témákat ismertetik: cukorbeteg mintanap, mintaétrend, szituációs gyakorlatok, vészhelyzetek elhárítása, életből vett példák, a használati eszközök megismertetése korosztályi igényeknek megfelelően (vércukormérő, vércukorszintmérés, inzulinadagoló „pen” bemutatása, az inzulin fajták, patronok bemutatása, inzulin pumpa bemutatása).

Hasznos irodalom

A cukorbetegségről még a Magyar Diabetes Társaság oldalán találtok összefoglalók:

Oktatási helyszínek

A részvétel minden helyszínen előzetes regisztrációhoz kötött. Keress minket az alábbi e-mail címen: diabetes@egycseppfigyelem.hu

Tervezett állomások 2020-ban:

A további helyszínek szervezés alatt!

Ha érdeklődsz a program iránt, keress minket az alábbi email címen: diabetes@egycseppfigyelem.hu

Ahol eddig oktattunk:

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013 – 2014

A Belevalók program támogatói

A hódmezővásárhelyi oktatás támogatója a Szőke Cukrászdák

A bajai és a kiskunhalasi oktatások támogatója még

A Belevalók program szakmai partnerei

X