Cukorbeteg Kisokos

Dr. Egy Csepp

Az alapítvány diabetológusai időről időre tájékoztatnak minket a diabétesszel kapcsolatos, fontos tudnivalókról, és a betegség menedzseléséhez adnak hasznos információkat a  Cukorbeteg Kisokos aloldalon és a közösségi média csatormáinkon.

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei, szövődményei, kezelése

Milyen kezelési módok léteznek 2-es típusú cukorbetegség esetén?

Milyen döntéseket kell hoznod, hogy diabétesszel is hosszú és tartalmas életet élhess?

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség, latin nevén diabetes mellitus („diabétesz mellitusz”) összetett anyagcsere betegség, tünete az emelkedett vércukorszint.

A nem cukorbetegekben a vércukorszint dinamikusan változik, de csak szigorúan kötött, szűk sávban mozog: sosem emelkedik adott szint fölé vagy csökken adott szint alá. Cukorbetegségről, illetve az azt megelőző állapotokról akkor beszélünk, ha a vércukorszint elhagyja ezt a szűk tartományt.

A vércukorszint legfőbb szabályozója az inzulin nevű hormon. Cukorbetegség akkor alakul ki, ha a szervezetben megszűnik vagy csökken az inzulintermelés, illetve, ha az inzulin nem működik megfelelő hatékonysággal (ez utóbbit orvosi szakszóval inzulinrezisztenciának hívjuk).

Megelőzhető-e a cukorbetegség?

A cukorbetegségnek több fajtája van, leggyakoribb típusai az ún. 1-es típusú és 2-es típusú cukorbetegség. Míg az 1-es típusú cukorbetegséget megelőzni nem lehet, a cukorbetegek döntő többségét, 90%-t tömörítő 2-es típusú cukorbetegség megfelelő életmóddal jó eséllyel megelőzhető, kialakulásának valószínűsége csökkenthető!

1-es típusú cukorbetegség

Általában gyermekeknél, fiatal felnőtteknél jelentkezik. Jellemzően autoimmun folyamat következtében a szervezet elpusztítja a saját inzulintermelő sejtjeit, ezért rövidebb-hosszabb idő alatt teljes inzulinhiányos állapot alakul ki. Az 1-es típusú cukorbetegek életben maradásához az inzulinpótlás elengedhetetlen. Kialakulása jellegzetes tünetekkel jár és általában derült égből villámcsapásként jelentkezik. Az 1-es típusú cukorbetegség jelentkezésének pontos okai nem ismertek, ezért sajnos megelőzni sem lehet

2-es típusú cukorbetegség

A cukorbetegek döntő többsége, 90%-a ebbe a típusba sorolható. Jellemzően felnőttkorban jelentkezik. 2-es típusú cukorbetegekben ugyan van saját inzulintermelés, de nem elegendő vagy az inzulin nem képes megfelelő hatékonysággal működni, ezért a vércukorszint megemelkedik.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét nagy mértékben növeli a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő étrend és a túlsúly. A helyes táplálkozás, a rendszeres mozgás (naponta legalább 30 perc fizikai aktivitás) és a megfelelő testsúly elérése és szinten tartása bizonyítottan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A 2-es típusú cukorbetegség sokszor évekig-évtizedekig nem okoz felismerhető tüneteket, lappang, miközben a vércukorszint már régen elhagyta a megfelelő tartományt és a szervezet károsodik. Ezért kiemelten fontos a rendszeres szűrés, évente egyszer, főleg a magas rizikócsoportba tartozóknak!

Cukorbetegséget megelőző állapot, avagy prediabétesz

Prediabéteszről vagy diabéteszt megelőző állapotról akkor beszélünk, ha az enyhe vércukor-emelkedés már laboratóriumi körülmények között kimérhető, de még nem éri el a cukorbetegség esetén meghatározott értéket.

Becslések szerint a ma Magyarországon élő 1,5 millió cukorbeteg mellett ugyanennyien élnek a cukorbetegséget megelőző állapotban, vagy életmódjuk alapján egyenes úton haladnak a cukorbetegség kialakulása felé.

A prediabétesz állapot a cukorbetegség előszobája: korai felismerésével, időben beavatkozva a cukorbetegség kialakulása megakadályozható vagy évekkel, évtizedekkel is csúsztatható.

Cukorbeteg lehetek?

A magas vércukorszint leggyakoribb tünetei:

Fenti tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!

A fenti tünetek akkor jelentkeznek, ha a vércukorszint jelentősen és rövid időtartam alatt borult fel, ezért jellemzően az 1-es típusú cukorbetegség tünetei.

A cukorbetegek nagy többsége azonban a 2-es típusú cukorbetegség-csoportba tartozik, mely sokszor jellegzetes tünetek nélkül, évekig-évtizedekig lappanghat, miközben az emelkedett vércukorszint károsítja a szervezetet!

A 2-es típusú cukorbetegséget vagy az azt megelőző állapotokat rendszeres szűrővizsgálatok segítségével ismerhetjük fel időben. Évente egyszer érdemes vércukorértékünket ellenőrizni, különösen azoknak, akik a magasabb rizikócsoportba tartoznak.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulására emelkedett rizikót jelent:

Ha a fentiek közül bármelyik igaz, különösen indokolt rendszeresen, évente egyszer szűrővizsgálatot végezni.

A vércukorszintet ma már néhány perc alatt ellenőrizhetjük vércukormérő készülékek segítségével. Tehetjük ezt szűrővizsgálatokon, mint például az alapítvány rendezvényein, vagy a Cseppont Patikákban országszerte egész évben, de akár otthon is, saját készülékünkkel.

Fontos tudni, hogy az otthoni mérésre szánt készülékek közelítő értéket adnak. Pontos diagnózis csak laboratóriumi, vénás vérvételt követő vércukormeghatározással állítható fel.

Laboratóriumi mérés

Laboratóriumban éhgyomorra mért vércukorértékeket, illetve terheléses vizsgálatokat végeznek. A terheléses vizsgálat során az éhgyomri vérvételt követően adott mennyiségű cukorszirupot kell elfogyasztani, majd azt követően 2 óra múlva ismét vért vesznek. Ezzel tesztelhető, hogy a szervezet étkezésre adott inzulinválasza eltér-e a kívánatostól.

OGTT

Terheléses vércukorvizsgálat, melynek során az éhgyomri vérvételt követően adott mennyiségű cukorszirupot kell elfogyasztani, majd azt követően 2 óra múlva ismét vért vesznek. Ezzel tesztelhető, hogy a szervezet étkezésre adott inzulinválasza eltér-e a kívánatostól.

Éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) alapján a következő kategóriákat különböztetjük meg:

Normális vércukorérték

éhgyomri   <= 6 mmol/l
terhelés után 2 órával   < 7,8 mmol/

Emelkedett éhomi vércukor

éhgyomri  6,1-6,9 mmol/l
terhelés után 2 órával  <7,8 mmol/l

Csökkent cukortolerancia

éhgyomri   <= 7,0 mmol/l
terhelés után 2 órával   7m8-11,0 mmol/l

Cukorbetegség

éhgyomri   >= 7,0 mmol/l
terhelés után 2 órával   >= 11,1 mmol/l

A cukorbetegséget megelőző állapotok felismerése (inzulinrezisztencia, emelkedett éhomi vércukor és csökkent cukortolerancia) időben lehetőséget ad a cukorbetegség kialakulásának megelőzésére vagy annak évekkel-évtizedekkel való késleltetésére.

Miért komoly probléma a cukorbetegség, mi történik, ha magas a vércukorszintem?

Az ideálisnál magasabb vércukorszint évek-évtizedek alatt károsítja az ereket és szövődményeket okoz. A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei:

A cukorbetegség szövődményei nem megfelelő vércukorkontroll esetén jelentkeznek, megfelelő vércukorkontrollal elkerülhetőek. Ezért nagyon fontos a cukorbetegséget mielőbb felismerni és az orvosokkal aktívan közreműködve elérni a megfelelő vércukoregyensúlyt!

Mit tegyek, ha magas a vércukorszintem?

Otthoni készüléken mért magasabb érték esetén laborvizsgálat szükséges. A háziorvos adhat laborbeutalót vércukorvizsgálatra.

Amennyiben a laborvizsgálat igazolta a kívántnál magasabb vércukorértéket, diabetológus szakorvoshoz kell fordulni, késlekedés nélkül. Minden halogatott nap rombolja a szervezetet, míg az orvossal együttműködve az egészség megőrizhető, a súlyos szövődmények elkerülhetőek.

A cukorbetegek  jelentős részénél inzulinadás szükséges, 1-es típusú cukorbetegek esetén ez elengedhetetlen. Az inzulinterápia nem mutatja a cukorbetegség súlyosságát: nincs súlyos vagy enyhe cukorbetegség, csak rosszul vagy jól beállított cukorbeteg.

A cukorbetegséggel szembesülni sokszor sokkoló és félelmetes. Bár gyógyítani többnyire nem lehet, egy életen át nagyon jól szinten tartható. 

Diabetológus 

Szakorvos, aki a szénhidrát-anyagcsere zavaraival, elsősorban az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésével foglalkozik. Szakmai szervezetük a Magyar Diabetes Társaság (MDT).

MDT

A Magyar Diabetes Társaság (Hungarian Diabetes Association) egy szakorvosokat, dietetikusokat, szakápolókat tömörítő Magyarországon bejegyzett társadalmi szervezet, melynek célja a hazai diabetológia fejlesztése, a tagok és a szakterület iránt érdeklődő szakemberek tudományos ismereteinek bővítése és orvosetikai nevelése. Az MDT feladata, hogy a tudományág modern szemléletét és módszertanát terjessze, a diabetológia hazai és külföldi eredményeit ismertesse, és elősegítse ezen tudományos eredmények gyakorlati felhasználását.

Dietetikus

A dietetikus táplálkozástudományi szakember. A táplálkozástudományt egészséges és beteg emberek, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Feladata a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése a lakossággal. Szerveztük az MDOSZ, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Önellenőrzés

Miért fontos a rendszeres önellenőrzés? Vannak cukorbetegek, akik nem mérik elég gyakran vércukorszintjüket. Pedig ez nagyon fontos, érdemes mérni naponta többször is, hiszen a kezelőorvosnak ez egy fontos támpont egészségi állapot pontos felméréséhez.

Inzulin

Az inzulin egy hormon, a vércukorszint egyik legfőbb szabályozója. Feladata, hogy segítse a vérben keringő cukornak (vércukornak) a sejtekbe jutását. A cukor (glükóz) sejtjeink legfőbb energiaforrása. Ha nincs inzulin, a cukor a véráramban marad, a vércukorszint megemelkedik, miközben a szervezet éhezik. 

Cukorbeteg gyermek

A cukorbetegség gyermekeknél általában derült égből villámcsapásként érkezik, a tünetek jelentkezését követően azonnali orvosi beavatkozás, kórházi ellátás szükséges. A diagnózis vércukorméréssel állapítható meg, az időben történt orvosi beavatkozás súlyos, akár életveszélyes állapotot előzhet meg!
Amikor egy gyermek cukorbeteg lesz, az immunrendszer kisiklása miatt az inzulintermelő sejtjei pusztulni kezdenek és a vérben keringő inzulin mennyisége lecsökken. Inzulin hiányában a (vér)cukor nem tud a véráramból a sejtekbe belépni, ezért miközben a vércukorszint megemelkedik, a szervezet éhezik és a gyermek rohamosan fogyni kezd. A véráramban keringő nagy mennyiségű cukortól a szervezet a vesén keresztül próbál megszabadulni, ezért a gyermek sokat pisil, főként a sok vizelet miatt pedig sokat iszik. A további tünetek, mint rossz közérzet, aromás (aceton/körömlakklemosó szagú) lehelet, homályos látás és nem múló fertőzések, már mind a jelentősen felborult vércukor-anyagcsere következményei.

Bázis, bólus

Egyes inzulinok hosszú távon, akár 24 órán túl is hatnak – ezek biztosítják az alap inzulinigényt (bázis). 

Más inzulinok gyorsan hatnak,  rövid hatásúak, ezeket többnyire étkezés előtt adjuk, az étkezés során elfogyasztott szénhidrátok kompenzálására (bólus). 

Végül léteznek a kettő keverék változatai, melyeknél az egyszer beadott inzulin több órán keresztül, adott hatásgörbe alapján fejti ki vércukorcsökkentő hatását, melyet adott időpontban elfogyasztott adott mennyiségű szénhidráttal kompenzálunk, hogy megelőzzük a túlzottan alacsony vércukorszintet. 

Az inzulinadagolás beállítása elsősorban a diabetológus feladata, annak követése a cukorbeteg napirend része.

Inzulinbeadás

Miért a bőr alá kell beadni az inzulint?

Az inzulin egy hormon, kisméretű fehérje. Tabletta formájában a gyomorban lebomlana, ezért pótlásának leggyakoribb módja a bőr alá adott injekció. Szerencsére ma már injekció alatt nem a hagyományos injekciós tűkre kell gondolni. Az inzulinadagolásnak eszközei jelenleg a diszkrét toll (pen), illetve az inzulinpumpa.

Toll (Pen)

A TOLL (PEN) tényleg olyan, mint egy töltőtoll: tinta helyett inzulin van benne, míg a hegye egy nagyon vékony és rövid tű. A beadandó inzulin mennyiségét a toll végén található tekerővel lehet beállítani. Kezelése annyira egyszerű, hogy sokszor az egészen kicsi gyerekek is maguknak adják be vele az inzulint.

Az inzulint bőr alá (szubkután) kell beadni, hogy lassan és kiszámíthatóan szívódjon fel. A bőrredő képzése megakadályozza, hogy az inzulin túl mélyre, izomszövetbe menjen és a szokásostól eltérő módon, gyorsabban hasson. 

Inzulinpumpa

Az INZULINPUMPA mobiltelefon méretű kis készülék, amely egy vezetéken és a bőr alá szúrt kis kanülön keresztül folyamatosan adagolja az inzulint.

Hypo (hipo)

Az alacsony vércukorszintet a cukorbeteg szlengben az orvosi szakszó rövidítéseként hypo-nak hívjuk (“hipó”). Veszélye minden inzulinnal kezelt cukorbeteg esetén fennáll, súlyos esetben eszméletvesztést, akár életveszélyes állapotot okozhat. Ilyen súlyos állapot azonban szerencsére nagyon ritkán fordul elő! 

Ugyanakkor az enyhe vércukorkilengések a cukorbeteg hétköznapok részei. Kezelésük mindennapos és egyszerű (plusz cukrot, szénhidrátot kell fogyasztani). A legtöbb cukorbeteg időben megérzi, ha vércukorértéke alacsonyabbra csökken a kívánatosnál, sokszor még az egészen kicsi gyerekek is megbízhatóan képesek jelezni a kezdődő hypót. 

Alacsony vércukorszint a 3,9 mmol/l alatti vércukorérték. (A Magyar Diabetes Társaság tájékoztatója alapján) 

A kezdődő alacsony vércukorszintnek egyéni, de jellegzetes tünetei vannak, melyeket időben felismerve és közbeavatkozva a komolyabb hypo és rosszullét kiküszöbölhető. Nagyon fontos, hogy időben beavatkozva megelőzzük az eszméletvesztést! 

Az alacsony vércukorszint általában észlelhető jelei: 

• “mintha részeg lenne” 

• sápadtság, remegés, verejtékezés

• gyengeség, bizonytalanság 

• a szokásostól eltérő feszült, ingerlékeny viselkedés, esetleg agresszió 

• koncentráció-zavar 

• hirtelen jött fáradtság 

• koordinálatlan mozgás, szédülés 

Hypo gyanúja esetén a beavatkozással nem szabad késlekedni! 

Szenzor

A folyamatos szöveti glükóz monitor rendszer (continuous glucose monitor-CGM) a sejtközötti állomány glükóz szintjét méri egy a bőr alatti zsírszövetbe helyezett elektróda segítségével. Az elektróda végén a glükózmolekulák részt vesznek egy kémiai reakcióban, melynek során egy elektromos impulzus keletkezik. Ezen apró elektromos jelekből a szenzor 5 percenkét végez elemzést, mely egy távadó segítségével megjelenik egy kijelzőn. A gyakori méréseknek köszönhetőn (naponta 288 mérés történik) folyamatában látható glükózszint változása. 

A CGM rendszer alapvetően 3 részből áll: szenzorból, távadóból és monitorból. A szenzor adatait a távadó továbbítja egy monitorra. A monitor lehet akár egy okostelefon, vagy maga az inzulinpumpa is. 

Fontos hangsúlyozni, hogy a CGM által mért glükóz érték nem azonos a vércukorértékkel, mivel a glükóznak a vérből 5-10 perc szükséges ahhoz, hogy megjelenjen a szövetközötti folyadékban, illetve ezt a szenzornak még meg is kell mérnie, majd a monitornak ezt kis kell jeleznie. A glükózszint változások átlagosan 9 (3-20) perccel később jelennek meg a vér glükózszintjéhez képest.

A cukorbetegség feltételekhez kötött egészség, kezelése pedig az egészséges életmód, amit mindenkinek érdemes követnie.