Magyarország Cukormentes Tortája

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyünk a Magyarország Tortája versenyből nőtte ki magát. A Magyar Cukrász  Ipartestület a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg először az ország tortáját. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták versenye az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ötlete nyomán 2012-ben indult el párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.

Magyarország Cukormentes Tortája 2024-ben a „Zöld málna”

Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét.

A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek habkönnyű kreációjukban a színekkel játszanak. A zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málna-zselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák.

A nyertes az Egy Csepp Figyelem Alapítvány főtámogatója, a Dcont® vércukormérőket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. fődíját, egy 100 ezer Forint értékű, cukrászati eszközökre beváltható ajándékutalványt vehetett át.

A verseny második helyezettje szintén a győztesek alkotása, a „Fűszeres Vilmos” elnevezésű torta lett, a harmadik díjat Gyuris László és Reisinger Ferenc, a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászai kapták az „Intuíció” nevű torta megalkotásáért.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája Versenyét 2012-ben indította el azzal a céllal, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre. A program Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Magyarország Tortája

Magyarország Tortája - Mákvirág

Magyarország Tortája 2024-ben a „Mákvirág”

A Magyarország Cukormentes Tortája programunk „nagy testvére“ a Magyarország Tortája verseny.  2024-ben Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet.

Mesebeli torta, melyben gyermekkorának meghatározó ízei fogócskáznak. A fehér csokoládé krém lágy textúrája mellett ott szalad a fanyar fekete ribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye. 

Mák, mákolaj, fekete ribizli és fekete szezám! Külön-külön is csodálatos alapanyagok, nem csak az évszázadok óta ismert gyógyhatásuk tekintetében, de ízvilágukban is. Ebben a tortában harmonikus összhangba kerül a krémes-lágy textúra a ropogós réteggel, míg az édes és a fanyar ízek is tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást.

A Magyar Cukrász Ipartestület idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.