Cukkerberg BLOG
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány blogja
Sztorik, tapasztalatok, kutatások, érdekességek - minden a cukorbetegségről.

Sajtóanyagok

Ismét Egy Csepp az ARC-on

2017. 09. 08.

#struccpolitika     
Mit nem lát a cukorbeteg, ha homokba dugja a fejét?


Budapest, 2017.szeptember 8. - Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány #struccpolitika című plakátja is szerepel az idei ARC kiállításon. A cukorbetegség korai felismeréséért és megelőzéséért küzdő nonprofit szervezet a made by zwoelf grafikusaival közösen alkotta meg óriásplakátját, melyet az ARC zsűrije a MACIARC kategória legjobbjai közé választott.  A plakát témáját egy riasztó adat szolgáltatta: naponta 10 amputációt végeznek Magyarországon a cukorbetegség szövődménye miatt. A kiállítás szeptember 8-án nyit Budapesten, az Ötvenhatosok terén.

Az óriásplakát nagyobb méretben a képre kattintva letölthető


Az ARC kiállítás szervezői idén is pályázatot írtak ki magyar civilszervezetek és kreatív ügynökségek számára. Azok a pályaművek kaphattak plakáthelyet a rendezvényen, amelyek a legszellemesebben, legkreatívabban mutatják be a civilszervezet munkáját. Az elbírálásnál fontos szempont volt, hogy az alkotók mennyire érzékenyen és empatikusan járnak körül egy témát. A zsűri az Egy Csepp Figyelem Alapítvány #struccpolitika című óriásplakátját is beválogatta a legjobbak közé.

A plakát témáját a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye, a lábamputáció adta. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint ugyanis naponta 10 lábat vágnak le a diabétesz szövődményei miatt. Az okok között szerepel, hogy a cukorbetegek egy része nem vesz tudomást a betegségéről és annak lehetséges szövődményeiről, így csak akkor fordul orvoshoz és kezd el figyelni magára, amikor már baj van. Pedig odafigyeléssel, rendszeres vércukorméréssel, az orvosi utasítások betartásával a szövődmények kialakulása elkerülhető vagy mérsékelhető. Jelentős azok száma is, akik nem is sejtik, hogy a vércukruk magasabb a megengedettnél, és az alapítvány ingyenes szűrésén derül ki az emelkedett vércukorérték. Ezért is fontos, hogy akinek egy szűrésen magas a vércukorszintje, az minél több ismeretet kapjon a diabéteszről, annak lehetséges szövődményeiről, és arról, hogy milyen vizsgálat, kezelés várhat rá.

„Idén ijesztő üzenetet jelenítettünk meg humoros formában. A cukorbetegség miatti lábamputációk drasztikus emelkedésére hívtuk fel elsősorban a lehetséges érintettek és családjuk, közvetlen környezetük figyelmét. De szól azokhoz is, akik nincsenek tisztában a betegség következményeivel és azokhoz is, akik tudják, hogy a vércukorszintjük magasabb az ajánlottnál, mégsem foglalkoznak vele. Bízunk abban, hogy nem csak a #struccpolitika óriásplakát  tetszik majd a közönségnek, hanem a mondanivaló is eljut mindenkihez” – nyilatkozta Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén elsősorban a cukorbetegség szövődményeire hívja fel a figyelmet, és arra, hogy milyen kezelések, vizsgálatok várnak azokra, akiknél magas vércukorszintet mérnek egy szűrésen. Ingyenesen letölthető kiadványt hozott létre a civil szervezet „DIA útja” címmel, mely a Magyar Diabetes Társaság és a 77 Elektronika Kft. együttműködésével jött létre.
Bárki ingyenesen megméretheti vércukrát és más értékeit az alapítvány szűrésein, az Egyszer Élünk körúton és az alapítvány ingyenes családi egészségnapján, az Egy Csepp Világnapon, mely november 12-én, vasárnap lesz a Millenárison, a főtámogató 77 Elektronika Kft. jóvoltából.


A 17. ARC kiállítás Budapesten, az Ötvenhatosok terén szeptember 8-án délben nyit, és szeptember 24-ig, 0-24 óráig látogatható ingyenesen.  


További információ: www.egycseppfigyelem.hu
Kommunikáció: Gémes Renáta 06 30 2496288, diabetes@egycseppfigyelem.hu

Kapcsolat

Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Cím: 1124 Budapest, Csörsz u. 57.
Telefon/ Fax: +36 1 202 0103
E-mail: diabetes@egycseppfigyelem.hu

Adószám:
18255858-2-43

Számlaszám: 14100244-76647749-01000003
Számlavezető intézmény neve: Sberbank Magyarország Zrt.

Rendelkező nyilatkozat az adó 1%-áról

A NAV tájékoztatása az SZJA 1% adományozásról