Adjon esélyt a veséinek!

Ismét kampányt indít az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Vese Világnapján a megelőzés jegyében.

A krónikus vesebetegség jelentősen aluldiagnosztizált a világon, így hazánkban is. A betegség szinte észrevehetetlenül, panasz nélkül jelentkezik. Az időben elvégzett szűrővizsgálattal, a veseelégtelenség első jeleinek felismerésével az érintettek szakszerű ellátásban részesülhetnek, ezáltal elkerülhetik a súlyosabb vesebetegséget és segíthetnek megőrizni a veseműködést. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ismét kommunikációs kampányt indít a vese világnapján, március 14-én, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres vizsgálatok és a krónikus vesebetegség megelőzésesének fontosságára.

Az idült vesebetegséget (CKD) „néma betegségnek” is nevezik, mivel a korai stádiumban gyakran tünetmentes marad. Kialakulását számos kockázati tényező befolyásolhatja: ilyen a cukorbetegség, a magasvérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, de rizikófaktor lehet az életkor és a családi kórtörténet is. A CKD világszerte mintegy 850 millió embert érint. Míg 2013-ban a 19. helyen állt a halálokok között, 4 év alatt a 12. helyre lépett előre. Becslések szerint 2040-re az 5. leggyakoribb halálok lesz. Magyarországon mintegy 1,5 millióan szenvednek idült vesebetegségben, akiknek nagy része nem diagnosztizált, nem is tud a betegségéről.

Mint minden betegségnél, úgy a CKD esetében is fontos a mielőbbi felismerés. A kezelőorvos a diagnózist követően javasolhat olyan kezeléseket, amelyek bizonyítottan lassíthatják a vesekárosodást és segíthetnek megőrizni a veseműködést. A szakemberek szerint mozgásgazdag életmóddal, egészséges táplálkozással, a diabétesszel élőknél pedig a betegség rendszeres kontrolljával és szakszerű kezelésével megelőzhető a CKD kialakulása.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány több diabetológus részvételével országos felmérését végzett a cukorbetegek körében az elmúlt évben. A szakorvosok a hozzájuk érkező pácienseknek megmérték az úgynevezett bGFR szintjüket, mely érték a vese szűrő funkcióját mutatja meg. Az idült vesebetegség 5 stádiuma az úgynevezett bGFR érték alapján (becsült glomeruláris filtrációs ráta) határozható meg. E fontos vesefunkciós paraméter segít felismerni a vesebetegséget és meghatározni annak stádiumát.
A felmérés során a cukorbeteg páciensek jelentős részénél közepes vagy súlyos mértékben beszűkült vesefunkciókat állapítottak meg a diabetológusok.

Az alapítvány fennállása óta végez ingyenes lakossági szűrővizsgáltokat, tanácsadásokat országszerte az Egyszer Élünk szűrőkörút helyszínein. Az ingyenes vércukor-, vérnyomás- és véroxigénszint mérés mellett márciusban krónikus vesebetegséggel kapcsolatos tanácsadást is tartanak a szervezet szakemberei. Így a kommunikációs kampány mellett a tanácsadások alkalmával is lehetőség nyílik arra, hogy a cukorbetegség szövődményeire, azon belül is a krónikus vesebetegségre is felhívják a figyelmet.

Magyar kezdeményezésre a Nemzetközi Nephrologiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége 2006-ban minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. A nemzetközi összefogás célja egyebek mellett, hogy felhívja a figyelmet a vese egészséges működésének fontosságára, az időbeli felismerésre, a lakosság felé az ismeretterjesztésre, valamint a krónikus vesebetegség megelőzésére.

Bővebb információ: www.diabnozis.hu

A hazai Vese Világnapi figyelemfelhívó kampány a Magyar Nephrologiai Társaság szervezésében, az AstraZeneca támogatásával kerül megvalósításra.

Oszd meg másokkal!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ez is érdekelhet

További híreinket megtalálod a Facebookon