cukorbetegség vagy érbetegség gyanú??

Az orvos válaszolcukorbetegség vagy érbetegség gyanú??
JUDIT asked 2 hét ago
isztelt Doktornő, Doktor Úr, áprilisi 1. covid oltasom ufan egy kullancsfertozes miatt 5 hetig szedtem antibiotikumot. Az oltas utan 2 hettel, az antibiotikumszedes 7.napja ota labamban itt-ott megjelenő fájdalmak(szuro, húzódó, neha mindkét vegtagban izomlazszeru) fajdalmak jelennek meg, s ami. legzavarobb: kis remegesek egy-egy pontban. Ezt kisertek bőrtunetek(tobb anyajegy, hemangioma, kis borkinoves tetsszerte). reumatologiai, neurologiai vizsgalat nem mutatott elterest. Verkepemben juniusban 5.9 ehomi glukozszintet mertek, vizelet negatív, koleszterinszintem magas (7 koruli) genetikailag (172 cm, 56 kg-főképp novenyi alapu etrend napi 5x,heti 3x hus is, cukrot, feher lisztet 8 honapja nem fogyasztok). Szeptemberi ehomi glukoz 6.1. A referenciaertek felso határa. Illetve az előző verkephez kepest, amikor az eGFr ertekem 89 volt, mpst 71. Neha 2-3 napig tapsztalok szedelgos, emelygos tuneteket. 10 kg fogytam az elmult 5 hónapban. Szomjas nem vagyok, vizeletem nem több, nem gyakoribb. Neha magas vernyomasos tuneteim is vannak, egesz testben bizsergessel, heves szivdobogassal egesz nap (ekg rendben). Mértek mar magasabb vernyomas erteket, de atlag 135/90,ami az eddigi ertekeimhez (120/80) kepest magas csak. Haziorvosom szorongasra, rejtett depresszióra gyanakszik. Szorongas a tünetek miatt természetesen van, sajnos hajlamos vagyok tulgondolni, de elotte nem volt jellemzo. Pszichiatriai ambulanciara van mar idopontom. Viszont a labfajasos, égő, neha egy-egy pontban fajo es neha egesz labban izomlazszeru fajdalmaim, feluleti erzekenyseggel, bizsergessel azóta megvannak, okoznak szorongást is vagy a szorongas okozza mindezt(?). Érdeklődnék, nem merul-e fel ezen tünetekkel es ertekekkel a cukorbetegseg gyanuja? Üdvözlettel

orvos answered 2 hét ago
Kedves Judit!
A cukorbetegség diagnózisának pontos felállításához/kizárásához az Ön esetében szabályos 75 gramm glükózzal történő (OGTT) terhelést javaslok. 
Illetve javaslom, hogy ellenőrizzék vissza, hogy sikerült-e kiírtani a borreliosist. 
Kis dr

X