Csak az éhgyomri

Az orvos válaszolCsak az éhgyomri
Gerezdi kérdezte ennyi ideje: 10 hónap
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
47 éves, 180 centi magas, 90 kilós férfi vagyok. A reggeli, éhgyomri cukrom soha nem volt alacsony, mindig 6 és 7 között mozgott. Fiatal koromban többször is küldtek terheléses vizsgálatra, az viszont mindig rendben volt. Az utóbbi időben többször is 7 felett volt az érték. El kezdtem rendszeresen mérni itthon, a napközbeni, étkezés utáni értékek megfelelőek voltak. A reggeli viszont nem ment 6 alá soha sem. Többször is csináltak nálam 3 havi átlagot mérő vizsgálatot, azok is rendben voltak.
Orvosom Meforált írt fel, de azt nem tudom szedni, mert teljesen felborította az anyagcserét. Egyáltalán, indokolt ilyen értékekre gyógyszert szedni? Még a Meforál szedése alatt elvégeztem egy vizeletet tesztet és cukrot jelzett. Ilyen viszont még soha nem volt, a korábbi leleteimet is visszanéztem. Most mitől lehet?
Mit tetszik javasolni, hogyan lehetne folytatni a kezelést?
Köszönettel: Gerezdi
orvos válaszolt 9 hónap korábban
Tisztelt Gerezdi Úr!   Ha a vércukor értéke laborban mérve, üres gyomorral, több alkalommal elérte a 7,0mmol/l értéket, akkor Ön cukorbeteg.  Ha a HbA1c értéke 6,5%  alatt van, akkor alapvetően biztonságban van, diétát, a fizikai aktivitás fokozását mindenképpen javaslom, a gyógyszeres kezelés azonban nem kötelező. Még nem tudjuk, milyen típusú diabetese van... felmerül 2-es típus s a fiatalkori kezdet miatt MODY típusú diabetes is. Szakorvos felkerésését javaslom, mivel a pontos diagnózis befolyásolja a későbbi gyógyszerválasztást.   Kis dr.