Országszerte 500 cukrászda jelentkezett, ahol augusztus 19-étől bárki hozzájuthat az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyének győztes tortájához! A „Zöld Málna” tortáról a helyszínen, az eladóktól is kérdezhetnek, de összegyűjtöttük mi is a legfontosabb információkat.
A tortában a zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málna zselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák.
A „Zöld Málna” tortát árusító cukrászdák írásban nyilatkoztak arról, hogy a tortát a recept alapján készítik, abban semmilyen alkotóelemet nem változtatnak meg, valamint az elkészítési technológián sem módosítanak. Hogy meddig tartják pultban a Zöld Málnát, arról az egyes cukrászdák döntenek.
A recept alapján számolt tápérték adatok (1 szeletre vonatkoztatva):
- 232,4 kcal
- 10,5 g szénhidrát
- 7,6 g fehérje
- 17,4 g zsír
A szeletre számított energia- és a szénhidráttartalom a tortatáblán olvasható, melyet eljuttattunk a sütésre jelentkező cukrászdáknak az Ipartestület közreműködésével.
A győztes torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot (pl. kristálycukor, porcukor, barnacukor, nádcukor), nem tartalmaz hozzáadott gyümölcscukrot (fruktóz), ill. további magas cukortartalmú alapanyagokat (pl. kókuszvirágcukor, méz, juharszirup, stb). Nem tartalmaz intenzív mesterséges édesítőszereket sem (pl. szacharin, aszpartám, Na-ciklamát, aceszulfám-K). Cukoralkoholokat (eritritet, xilitet valamint a fehércsokoládéból adódóan maltitot) tartalmaz. Természetes formában tartalmaz cukrokat (a felhasznált gyümölcsök, illetve tejtermékek természetes cukortartalmából adódóan).
Allergén információk:
A torta tojást, tejet, tejterméket, dióféléket (pisztácia) tartalmaz.
Nyomokban glutént és egyéb dióféléket, olajos magvakat tartalmazhat!
Mivel a torta nem gluténmentes üzemben készül és összetevők szempontjából sem előírás a garantáltan gluténmentes alapanyagok használata, ezért igazolt cöliákia (gluténérzékenység) esetén fogyasztása nem javasolt!
Kinek ajánlható a torta?
Alapvetően bárkinek, akinek az egészségügyi állapota megengedi. Egészséges személyeknek a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás jegyében, a finomított szénhidrátok csökkentése érdekében. A cukorbetegség különböző formáiban, illetve egyéb szénhidrátanyagcsere-zavarban (pl. csökkent glükóztolerancia, emelkedett éhomi vércukorszint, terhességi cukorbetegség) érintett személyek részére az energia- és szénhidráttartalmat figyelembe véve ajánlott a torta fogyasztása.
A torta nem tartalmaz gabonalisztet, de mivel a cukrászdák többsége az egyéb termékek készítésénél használ glutént tartalmazó alapanyagot, ezért nem mondható gluténmentesnek. De léteznek olyan üzletek, ahol garantált az alapanyagok gluténmentessége, a keresztszennyeződéstől való mentesség és az üzem/kialakított helyiség is rendelkezik tanúsítvánnyal).
A ”Zöld Málnát” árusító cukrászdák listája elérhető honlapunkon a cukrászda keresőben: https://egycseppfigyelem.hu/programjaink/magyarorszag-cukormentes-tortaja/a-verseny/