„Te cukorbeteg vagy, nem ehetsz édességet”

Alapítványunk évek óta dolgozik azon, hogy az óvodákban és iskolákban teljesen természetes legyen minden pedagógus számára a cukorbeteg gyerekek szakszerű ellátása. Hogy ne egy figyelmes szülő akciójára legyen szükség ahhoz, hogy a cukorbeteg kisgyerek ugyanúgy élje mindennapjait, mint társai.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány pedagógusoknak szóló diabétesz képzésén odajött orvos-előadónkhoz egy hölgy a hallgatóságból, és a következő történetet mesélte:

„Ovis kisfiam csoportjában a gyerekek mindig közös tortázással ünneplik szülinapjukat. Nemrég az egyik kisgyerekről kiderült, hogy cukorbeteg. Amikor kisfiam születésnapja következett, hagyományos – lisztes, cukros – csokitortát készítettem a gyerekeknek. Előtte megkérdeztem az óvónőket, hogy milyen édességet kap a cukorbeteg gyermek, hiszen ezt a cukros szénhidrátbombát biztosan nem eheti. Erre az óvónő csak ennyit válaszolt:

„Mondtam Zolikának, hogy ő cukorbeteg, és nem ehet édességet akkor sem, amikor a többiek tortáznak.”

Ezen én teljesen felháborodtam. Miért kell kizárni azt a gyereket? Szomorúan nézze végig, amíg a többiek élvezettel tortáznak? Érezze azt, hogy kvázi büntetésben van azért, mert cukorbeteg? Valamit tennem kellett! Két utcányira az intézménytől van egy cukrászda, ahol készítenek hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütiket. Megbeszéltem Zolika anyukájával és az óvónővel is, hogy én bizony hozok a gyereknek egy cukormentes sütit. Azóta a többi szülő is példát vett rólam, és Zolika immáron boldog résztvevője a szülinapi tortázásoknak.” 

Támogassa Ön is Belevalók programunkat adója 1 %-ával, hogy minél több pedagógus kapjon ingyenes oktatást a cukorbetegségről! 

Egy Csepp Figyelem Alapítvány:
Adószám: 18255858-2-43

Oszd meg másokkal!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ez is érdekelhet

További híreinket megtalálod a Facebookon