Miért ellenőrizzük rendszeresen vérnyomásunkat?

Tudta-e, hogy a magas vérnyomás 4 millió embert érint Magyarországon? Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány országos szűrőkörútján ingyenes vérnyomásmérést is végez, de vérnyomását bárki ellenőrizheti otthon is.

Mikor magas a vérnyomás?
Ha az orvosi rendelőben vagy a gyógyszertárban mért szisztolés érték meghaladja a 140 Hgmm-t, illetve a diasztolés érték a 90 Hgmm-t. Otthoni mérésnél már a 135/85 Hgmm is magas mértéket jelent!

Hogyan alakul ki a hipertónia?
A magas vérnyomás betegség nem gyógyítható, de a beteg együttműködésével zajló megfelelő orvosi kezeléssel elérhető és fenntartható a normális, vagy éppen optimális vérnyomás (120/80 Hgmm), és így a későbbi szövődmények elkerülhetők.
A hipertónia összetett betegség, amely általában nem okoz tüneteket. Azonban, amikor a gyanújelek -fejfájás, szédülés, szívpanasz, gyengeség– megjelennek, akkor már a hipertónia hosszabb ideje fennáll, és szervi elváltozásokat is okozott.
A betegséget csak orvos állapíthatja meg. Ugyanakkor, ha valaki időnként megméri vérnyomását otthon és ellenőrizteti orvosával, a betegség időben felfedezhető, és jól kezelhető.

Hogyan lehet kezelni a hipertóniát?
A kezelés egész életen át tart, és orvosi ellenőrzés mellett állandó odafigyelést igényel. Fontos a rendszeres mozgás, a megfelelő táplálkozás, valamint a terápia betartása. A cél a későbbi súlyos, életveszélyes szív-, vese-, és agyi betegségek megelőzése.
A betegségre fontos odafigyelni, mert a hipertóniának rendkívül súlyos következményei is lehetnek. Például a szívizomzat vastagodása, látászavar, szemfenéki bevérzés, vesekárosodás vagy az érelmeszesedés jelei (végtagokon érszűkület, vagy az agyi erek szűkülete, amelyek később agyvérzést, szívinfarktust okozhatnak.)

Mérje rendszeresen vérnyomását és figyeljen oda a jelekre!

Oszd meg másokkal!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ez is érdekelhet

További híreinket megtalálod a Facebookon