Megvan a Háziverseny győztese

A Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyét idén a székesfehérvári Szántó Éva nyerte meg Fűszeres sütőtökös ricotta torta alkotásával. A győztes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát- és kalória értékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. A zsűri a hétvégi döntőben 6 torta közül választotta ki a legjobbat. A hobbicukrászok rózsavízzel, avokádóval és levendulával is kísérleteztek.

Szántó Éva a Fűszeres sütőtökös ricotta tortával

A Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyre rekordszámú, 35 nevezés érkezett, melyek közül a zsűri szeptemberi előválogatása alapján 6 versenyző jutott tovább. A döntősök Budapesten, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének székházában mutatták be kreációikat. A zsűritagok ezúttal – a járvány-helyzet miatti biztosági intézkedéseket betartva – egymástól 1,5 méteres távolságban pontozták a versenyműveket.

A legnépszerűbb alapanyagok idén a málna, a szilva, az őszibarack, a sütőtök és a pisztácia voltak, de akadtak finomságok, melyek elkészítéséhez olyan különleges alkotóelemeket használtak fel a hobbicukrászok, mint az avokádó, a rózsavíz, a bazsalikom és a menta.

Nándor László cukrászmester vezetésével a zsűri a győztes kiválasztásakor ugyanazt a pontozási rendszert követte, mint a profi cukrászok esetében a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen: a szép kivitelezés, a harmonikus ízvilág mellett a torta állaga is fontos szempontnak bizonyult. Ezek mellett azokat a torták kerültek a díjazottak közé, melyek készítői figyeltek az energiatartalom és az alacsony értékek szénhidrát egyensúlyára.

A versenyművek kóstolása után a zsűri a verseny legjobbjának a Fűszeres sütőtökös ricotta tortát választotta. Készítője, Szántó Éva a gyömbér, a sütőtök, a narancs, a ricottás krém és a zabpehely ízharmóniájával érdemelte ki a zsűritagok elismerését. A győztes sütemény kedvező tápérték-adatai: szeletenként 13,5 g szénhidrát és 220 kcal energia. A győztes a háziverseny fődíját, a Beurer Medical Hungary Kft. HealthManager csomagját kapta meg.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjával, egy Dcont® ETALON vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomaggal a Goji bogyós-málnás joghurttorta készítőjét, a békéscsabai Valkó Veronikát jutalmazta meg.

A különleges alapanyagokkal egyre több hobbicukrász sütött már a verseny fennállásának 9 éve alatt. A legötletesebb, legfinomabb alkotások közül a döntőbe számos gyógynövénnyel, gyógyhatású alapanyaggal készült torta is került. A zsűri idén különdíjjal értékelte a menta felhasználásával megalkotott Egy szelet barack tortát és készítőjét, a budapesti Lehoczky Tímeát, aki egy gyógyteákat, tinktúrát és könyveket tartalmazó csomagot vehetett át a Diabess Kft. felajánlásából.

A háziverseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak a cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott receptet rövidesen nyilvánosságra hozzuk az alapítvány blogján. A Magyarország Cukormentes Tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. Szakmai partnerei a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Wessling Hungary Kft.  A profi cukrászok versenyében az idei győztes a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat hozzáadott cukor nélkül készült alkotása a Szentivánéji Álom lett.

Oszd meg másokkal!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ez is érdekelhet

További híreinket megtalálod a Facebookon