Hogyan kerül a rózsavíz a tortába?

Kiválasztotta a zsűri a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőseit.

A csokoládé és a különleges ízkombinációk domináltak a Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizésén, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén 13. alkalommal rendezett meg a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával a budapesti Zila Kávéházban. Több versenyző a klasszikus alapanyagokkal a málnával, meggyel, mandulával, mogyoróval alkotta meg remekművét. De olyan cukrászok is akadtak, akik a rózsavíz, a szarvasgombás só és a tárkony felhasználásával igyekeztek lenyűgözni a zsűrit. A júniusi döntőbe végül 6 torta jutott be.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által kiírt verseny első zsűrizésére 19 pályaművel érkeztek a cukrászok. Nándori László cukrászmester vezetésével a zsűri tagjai – köztük Erős Antónia, az alapítvány létrehozója és Nyári Dia színésznő – a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelték a tortákat. A bírálatnál minden esetben az íz, a küllem, valamint a szénhidrát- és kalóriaérték a legfontosabb szempont. A zsűri cukrásztagjai a technológiát, a praktikumot és a kreativitást is értékelték a pontozásnál.

A kiválasztott döntős kreációk mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető édesség, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A torták elkészítéséhez a cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak. A győztes, hozzáadott cukrot nem tartalmazó torta elemzését az Eurofins Food and Feed testing Hungary végzi majd.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be:

  • Intuíció – Virág Kézműves Cukrászda, Szeged – Gyuris László, Reisinger Ferenc
  • Hajnalka – Mozart Cukrászat, Hévíz – Rosta Sándor
  • Rózsadomb – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged – Novák Ádám, Csonka László
  • Fűszeres Vilmos – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged – Novák Ádám, Csonka László
  • Landori mogyoró – Papp Cukrászda, Makó – Papp Dániel
  • Eperke – Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely – Horváth Zsófia, Benczur Sándor

A nyertest, csakúgy, mint a Magyarország Tortája győztesét, júniusban választja ki a zsűri. A két győztes tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól az ország számos cukrászdája árusítja majd. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatója a program kezdete óta a 77 Elektronika Kft, támogatója a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012-ben indította el a Magyar Cukrász Ipartestülettel közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra. A verseny zsűrijének elnöke Nándori László, aranykoszorús cukrászmester. A zsűri tagjai: Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója, Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége elnöke, Varga Margit cukrász, a 2017-es verseny győztese, Gyurcsáné Kondrát Ilona, dietetikus, a Cukorbetegek nagy diétáskönyvének dietetikai szerzője, Nyári Dia, színésznő, Kiss Anita, a verseny főtámogatója, a 77 Elektronika marketing managere, Zila László, cukrászmester, feltaláló, a Magyarország Tortája négyszeres és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny első győztese, Füredi Krisztián, cukrászmester, a Magyarország Tortája, a Magyarország Cukormentes Tortája és a Vadászati Világkiállítás tortája versenyek győztese és az idei Fagylalt Világbajnokság bronzérmes magyar csapatának tagja. Szakmai tanácsadó: Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. A verseny dietetikus koordinátora, Széchy Eszter, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa.

Oszd meg másokkal!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ez is érdekelhet

További híreinket megtalálod a Facebookon