Fedezzük fel időben, ha a gyermek 1-es típusú diabéteszes!

1922. január 11-én a 14 éves, cukorbeteg Leonard Thompson a világon először kapott életmentő inzulininjekciót. A gyereket borzasztó állapotban, csontsoványan, magas vércukorszinttel vették fel a torontói közkórházba. Mint súlyos cukorbetegre, ugyanaz a szörnyű sors várt, mint elődeire… Az inzulin feltalálása előtt az 1-es típusú cukorbetegség egyenlő volt a lassú, de biztos halállal.
Ám ekkor megtörtént a csoda: Leonard Thompson inzulinkezelést kapott köszönhetően Fredrick Banting torontói sebész találmányának, a kutatást támogató John James Rickard Macleod, élettan professzornak és a kutatásban résztvevő fiatal orvostanhallgatónak, Charles Bestnek. Az inzulinnak a hasnyálmirigy kivonatból történő előállításába, illetve a kivonat tisztításának folyamatába később James Collip, a biokémia professzora is bekapcsolódott.
A diabétesz inzulinnal történő sikeres kezelésének híre hamar elterjedt, és a Nobel Bizottság 1923-ban Bantingot és Macleodot Nobel-díjra terjesztette fel, melyet meg is kaptak.
Szakértők szerint január 11-et a Cukorbeteg Gyermekek Világnapjaként kellene ünnepelni világszerte!
A gyermek diabétesz nap kapcsán az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kiadványával, a Dani útjával hívja fel a figyelmet a diabéteszes gyermekekre. Az infografika az 1-es típusú cukorbetegséggel élő kisgyermek betegútját mutatja be a tünetek jelentkezésétől az ellátáson át a diabéteszes mindennapokig.
Az infografika és a hozzá kapcsolódó háttéranyag létrehozásával az alapítvány célja, hogy a pedagógusok gyorsan átlássák, mely tünetek esetén gyanakodhatnak cukorbetegségre, valamint, hogy milyen vizsgálatok, napi tevékenységek kapcsolódnak egy cukorbeteg gyermekek mindennapjaihoz.
Dani betegútja weboldalunkon, a Segítünk! menüpontban elérhető!
Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Diabetes Társaság, Novo Nordisk

Oszd meg másokkal!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ez is érdekelhet

További híreinket megtalálod a Facebookon