Erős Antónia és Sárközi Ákos együtt! Mi sül ki ebből? 

Új zsűri a cukormentes országtorta versenyen, fitnesz világbajnok és Michelin-csillagos séf is pontoz

Idén új zsűrije van a Magyarország Cukormentes Tortája versenynek, ahol különleges alapanyagokból és kreatív elkészítési módokból idén sem volt hiány. A bírálók Budapesten a Zila Kávéházban rendezett elődöntőn választották ki a továbbjutókat. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által kiírt versenyre 18 kreációval érkeztek a cukrászok. 

Rafinált dekorációkkal és különleges ízpárosításokkal készültek a versenyzők a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan alkotások is a zsűri asztalára kerültek, melyeket a cukrászok a fehérmák, a bergamott, a hibiszkusz vagy éppen a kardamom felhasználásával alkottak meg. De a slágerízeknek a „nagy klasszikusok” bizonyultak, mint a sárgabarack, a dió, a csokoládé, a felekeribizli és a málna.

A zsűri összetett szempontrendszer szerint, anonim módon pontozta a tortáka, az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaérték is befolyásolta a bírálókat a döntésben. A program elsődleges célja ugyanis, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek a kiválasztott édességek, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A kreációk elkészítéséhez a versenyzők a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be:

  • Álmodozó – Kovács Alfréd, Édes Vonal Cukrászda – Vác (Főbb ízek: meggy, étcsokoládé, fehércsokoládé)
  • Bíborköd – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda – Makó (Főbb ízek: feketeribizli, tökmag, angolkrém)
  • Cseppharmat – Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, Levendula és Kert Cukrászda – Szigetszentmiklós (Főbb ízek: alma, dió, vaníliás fehércsokoládé)
  • Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán Cukrászda – Hódmezővásárhely (Főbb ízek: meggy, mandula, málna)
  • Nyári ébredés – Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád Kávéház, Balatongyörök (Főbb ízek: dió, sárgabarack, mascarpone)

A nyertest, csakúgy, mint a Magyarország Tortája győztesét, júniusban választja ki a zsűri. A két tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 19-től az ország számos cukrászdája árusítja majd. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatója a program kezdete óta a 77 Elektronika Kft, támogatója a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Magyar Diabetes Társaság. A legjobb hozzáadott cukrot nem tartalmazó torta elemzését az Eurofins Food and Feed testing Hungary végzi majd.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012-ben indította el a Magyar Cukrász Ipartestülettel közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra.

A zsűri elnöke Nándori László, aranykoszorús cukrászmester, a verseny háromszoros győztese. A zsűri tagjai: Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója, Vaslóczki Orsolya cukrászmester, a 2015-ös verseny győztese, Bechmann György, cukrászmester, Pataki Ádám cukrászmester, Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf, Gyurcsáné Kondrát Ilona, dietetikus a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége képviseletében, Németh Dorottya, fitnesz világbajnok, cukrászdatulajdonos, Kiss Anita, a verseny főtámogatója, a 77 Elektronika marketing managere. A verseny szakmai tanácsadója Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, a verseny dietetikus koordinátora Gölöncsér Adrienn. 

Jövő héten újabb verseny következik. A Magyar Cukrász Ipartestület idén is megrendezi a „Magyarország Tortája” versenyt, mely már az AM Ágazati Értéktárba is nemzeti értékként felvételt nyert. Az idei versenyt a „Dobostorta 140” témakörben hirdették meg, mivel a hungarikum dobostorta idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagait fel kell használniuk, szabadon választott mennyiségben és rétegrendben. A dobostorta alapanyagai mellett izgalmas alapanyagkosarakból is kellett választaniuk a versenyzőknek: Kárpát-medencében őshonos fűszerek; hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok; őshonos magyar gyümölcsök. A versenyre 34 torta nevezése érkezett és a verseny első zsűrizése 2025. április 9-én lesz a Zila Kávéházban.

Oszd meg másokkal!

Facebook
Twitter
LinkedIn