Covid és diabétesz

A Covid fertőzés egyrészt gyakoribbá teszi a cukorbetegség kialakulását, másrészt rosszul hat a diabéteszesek állapotára – elsősorban ez derült ki abból nemzetközi tanulmányból, melyet a Magyar Diabetes Társaság elnöke, Prof. Dr. Kempler Péter ismertetett az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtórendezvényén.

A koronavírus-fertőzés gyakoribbá teszi a cukorbetegség kialakulását: körülbelül 40%-kal emelkedik a cukorbetegség előfordulása a koronavírus fertőzés után. A 2-es típusú cukorbetegek állapotára is rosszul hat azáltal, hogy rontja az inzulin termelődését és az inzulin hatását, ezzel fokozza az inzulinrezisztenciát, ami a vércukor értékek emelkedéséhez vezet.

Előfordul, hogy a tablettával kezelt cukorbetegeknél az inzulin beadása válik szükségessé, általában átmenetileg. A fertőzés kimenetelét befolyásolja, hogy megfelelően kezelt-e a cukorbeteg. Akinek jó vércukor értékei vannak, azoknál sokkal kedvezőbb a fertőzés lefolyása.

Többen halnak meg azok közül, akiknek eleve rossz volt a cukorbetegség beállítása. A frissen felfedezett cukorbetegeknél, vagy azok esetében, akik nem tudtak cukorbetegségükről, különösen rossz volt a Covid fertőzés kimenetele, mert a betegeknek magasak voltak a vércukor értékeik.

A halálozások számát befolyásolja még egy rizikótényező, és ez a kövérség. Magyarország 4. a kövérség világranglistáján az USA, Mexikó és Új Zéland után. Ezért érdemes olyan kezeléseket alkalmazni, amelyek a túlsúlyt is csökkentik. Fontos a cukorbetegség megfelelő kezelése, a rendszeres vércukormérés, és ezáltal a diabétesz mielőbbi felismerése, valamint az egészséges életmód – beleértve a diétát és a sportolást.

Nézzétek meg az RTL Klub videóját is a témában.

Oszd meg másokkal!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ez is érdekelhet

További híreinket megtalálod a Facebookon