Az Almás gesztenyerózsa a Háziverseny győztese

A Magyarország Cukormentes Tortája program hobbicukrászok számára rendezett versenyét idén Raffer Gabriella nyerte meg az Almás gesztenyerózsa elnevezésű kreációjával. A győztes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát – és kalória értékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető.

A zsűri a döntőben 10 torta közül választotta ki a legjobbat. A Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny döntősei Budapesten, a Magyar Cukrász Ipartestület székházában mutatták be alkotásaikat csütörtökön. A legnépszerűbb alapanyagok idén a narancs, a kókusz, a mandula, a dió, a gesztenye, a túró és a bogyós gyümölcsök voltak, de a hobbicukrászok olyan különleges alkotóelemek felhasználására is vállalkoztak, mint a kecskesajt, a yuzu, a cukkini, az édesgyökér és az orda.

A zsűri a győztest ugyanazon szempontrendszer alapján választotta ki, mint a profi cukrászok esetében a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen. A döntésnél a harmonikus ízvilág mellett a torta kivitelezését is értékelték, de a versenyművek energiatartalma és szénhidrát értéke is fontos volt.
A kóstolás után a Nándori László cukrászmester által vezetett zsűri kihirdette a győztest, amely idén Raffer Gabriella alkotása, az Almás gesztenyerózsa lett.

Az édesség főbb alapanyagai a gesztenyén és az almán kívül az almaliszt, valamint a mandula, melyek harmonikus ízvilágot alkottak, és emellett kedvező tápérték-adataival vívta ki a szakemberek elismerését: a torta szeletenként 11,3 g szénhidrát és 201,6 kcal. A nyertes a háziverseny fődíját, a 77 Elektronika Kft. által felajánlott Dcont ETALON vércukormérőt is tartalmazó csomagját, valamint az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ajándékát kapta.

A második a Gillichné Makáry Petra tortája, az Erdei séta lett, míg a harmadik helyen a Sárgabarack java torta végzett, melyet Éber Zsuzsanna álmodott meg.

A CeraVe dermokozmetikai ajándékcsomagot ajánlott fel a tíz döntős számára.

A háziverseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott recept hamarosan nyilvános lesz az alapítvány blogján.

A Magyarország Cukormentes Tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány azért hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. A verseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. Az alapítvány szakmai partnerei a Magyar Cukrász Ipartestület, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és az Eurofins Analytical Services Hungary Kft.

A profi cukrászoknak kiírt Magyarország Cukormentes Tortája versenyre még április 6-ig lehet jelentkezni.

Oszd meg másokkal!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ez is érdekelhet

További híreinket megtalálod a Facebookon