Cukkerberg BLOG
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány blogja
Sztorik, tapasztalatok, kutatások, érdekességek - minden a cukorbetegségről.

Sajtóanyagok

A vásárhelyi pedagógusok is „Belevalók”

2017. 10. 04.

Hódmezővásárhely, 2017. október 4.  - “Belevalók" címmel, négy évvel ezelőtt indult el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes továbbképző programja pedagógusoknak. Az oktatás célja, hogy felkészítse az óvónőket, dadusokat, kisgyermeknevelőket és tanítókat a cukorbeteg gyerekek intézményi gondozására, hogy ezáltal megkönnyítse a diabétesszel élő gyerekek oktatási intézménybe való felvételét és beilleszkedését a közösségbe. Az alapítvány országszerte több településre elvitte a programot, ezúttal Hódmezővásárhelyen tartotta soron következő képzését.


Vásárhelyen a Varga Tamás Általános Iskola szervezésében több mint 50 pedagógus, óvónő és kisgyermeknevelő jelentkezett a „Belevalókra”, és először vettek részt egészségügyi középiskola tanulói és cukrászok a képzésben.
Az oktatás a Magyar Diabetes Társaság, a 77 Elektronika Kft. a MagnetBank és a vásárhelyi Szőke Cukrászdák támogatásával jött létre. Szőke Zoltán cukrász, aki a Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének tagja évek óta, az oktatás hetében, október 2-8 között a cukrászdáiban értékesített paleo- és hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények árából az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hódmezővásárhelyi „Belevalók” oktatását támogatja.

A képzésben eddig több mint 2700 fő vett részt, a hallgatóság 70 százaléka óvónő vagy kisgyermeknevelő volt, de az általános iskolai pedagógusok is egyre nagyobb számban vannak jelen. A program létrehozása óta évente részesei a képzésnek a budapesti ELTE Tanító- és Óvóképző Karának végzős hallgatói is.

Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, körülbelül 98 százalékuk egész életében inzulin injekcióra szorul. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okoz számukra. A környezetet fel kell készíteni ennek elfogadására, és a betegséghez kapcsolódó teendőkre. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2013-ban indította el a „Belevalók” programot pedagógusok számára: fél napos, ingyenes továbbképzést, amelyen szakemberek készítik fel a nevelőket a cukorbeteg kicsik körüli mindennapi feladatokra.
Az oktatási nap elméleti és gyakorlati részből áll, többek között a következő témákat ismertetik: cukorbeteg mintanap, mintaétrend, vészhelyzetek elhárítása, a használati eszközök megismertetése korosztályi igényeknek megfelelően (vércukormérő, vércukorszint-mérés, inzulinadagoló „pen” bemutatása, az inzulin fajták, patronok bemutatása, inzulin pumpa bemutatása).
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő, nonprofit szervezete. 2005 óta több tízezer emberhez ért el vércukorszint-, vérnyomás- és koleszterinszint-méréseivel. Az alapítvány számos programja közül a legfontosabbak: „Belevalók” ingyenes továbbképző program pedagógusoknak, Cseppont Patikahetek, Egyszer Élünk - ingyenes szűrőkörút, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny, és ingyenes családi egészségnapja, az Egy Csepp Világnap a Millenárison november 12-én.

Az oktatási anyag nyilvános és letölthető az alapítvány honlapjáról:
http://www.egycseppfigyelem.hu/programjaink/belevalok

KAPCSOLAT: Gémes Renáta   e-mail: diabetes@egycseppfigyelem.hu ,         Tel: 06 30 249 6288
 

Kapcsolat

Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Cím: 1124 Budapest, Csörsz u. 57.
Telefon/ Fax: +36 1 202 0103
E-mail: diabetes@egycseppfigyelem.hu

Adószám:
18255858-2-43

Számlaszám: 14100244-76647749-01000003
Számlavezető intézmény neve: Sberbank Magyarország Zrt.

Rendelkező nyilatkozat az adó 1%-áról

A NAV tájékoztatása az SZJA 1% adományozásról