Magyarország Cukormentes Tortája

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyünk a Magyarország Tortája versenyből nőtte ki magát. A Magyar Cukrász  Ipartestület a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg először az ország tortáját. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták versenye az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ötlete nyomán 2012-ben indult el párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.

Magyarország Cukormentes Tortája 2023

Magyarország Cukormentes Tortája 2023-ban a „Kikelet”

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese 2023-ban a „Kikelet” lett, amelyet a makói Papp Cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia készített.
A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor. A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé. A „Kikelet” íz és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, mely a díszítésnél is megjelenik.
A nyertes az Egy Csepp Figyelem Alapítvány főtámogatója, a Dcont® vércukormérőket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. fődíját, egy Zsolnay porcelán vázát vehetett át az Országházban.
A verseny második helyezettje Novák Ádám és Csonka László a szegedi Reök Kézműves Cukrászda cukrászainak alkotása, a „Tökmag málna” lett, a harmadik díjat Raffer Gabriella, a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászda cukrásza érdemelte ki a „Randevú” torta megalkotásáért.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája Versenyét 2012-ben indította el azzal a céllal, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre. A program Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Magyarország Tortája

Magyarország Tortája 2023-ban a „Spicces füge respektus”

A Magyarország Cukormentes Tortája programunk „nagy testvére“ a Magyarország Tortája verseny. 2023-ban a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál kreációja, a „Spicces füge respektus” fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet.

A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk tiszteletére.