Cukkerberg BLOG
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány blogja
Sztorik, tapasztalatok, kutatások, érdekességek - minden a cukorbetegségről.

 

Kérdezze az Alapítvány diabetológusát!

Dr. Kis János Tibor, belgyógyász, diabetológus néhány héten belül válaszol Önnek a diabétesszel, illetve annak megelőzésével, korai felismerésével kapcsolatos kérdéseire.

Tegye fel kérdését!


Kérjük gépelje be a képen látható betüket vagy a matematikai művelet eredményét:
2019. 04. 05. 07:07

Tisztelt Dr úr !Kérem legyen szíves eredményeket megtekinteni szükséges e merckformin?0perces glükóz:4,8 60perces glükóz 7,8 0perces inzulin 19.0060perces inzulin 72,10 120perces nem volt !Hónapja index4,05

2019. 04. 04. 10:51
Tisztelt Doktor Úr! Több éve, hogy étkezés után rosszul érzem magam, fáradt, erőtlen vagyok. Gyanakszom, hogy a vércukrom miatt lehet. Laborba rendszeresen járok ahol az éhgyomri cukrom mindig teljesen jó. Pár éve voltam terhelésen is az is jó eredményt mutatott. 2 éve néztek 3 havi átlagot is, az is jó volt. Időközben beszereztem egy otthoni vércukorszint mérőt, ami többször mutatott étkezés utáni magas értéket 10 mmol/l de volt hogy felette is . AZ éhgyomrim is általában 6 mmol/l körül mozog. Ezért elmentem újra egy terheléses mérésre ahol nézettem inzulint, glükózt és 3 havi átlagot is. Ennek következő lett az eredménye: Glükoz (fluoridos cső) : 5,9 mmol/l , Hemoglobin Alc.: 5,2%, Hemoglobin Alc.: 33,0 mmol/mol, (Terápiás tartomány 48..59), Glükóz 60’ terhelés után: 7,6 mmol/l, Glükóz 120’ terhelés után: 5,4 mmol/l, Inzulin: 4,1 mIU/l, Inzulin 60’ terhelés után: 47,8 mIU/l, Inzulin 120’ terhelés után: 18,7 mIU/l, HOMA-IR: 1,1. Mit gondol erről az eredményről? Laikusként jónak gondolom. Ez a labor egy hete készült. Azóta vettem egy újabb, korszerűbb otthoni vércukorszintmérő készüléket (DCONT TREND). Naponta nézem az éhgyomri és az étkezések utánii értékeket is és továbbra is mérek magas értéket van , hogy étkezés után 120 perccel még 7,0 fölötti értéket mérek. De olyan is van, hogy étkezés után nem 60 perccel kevesebb mint az éhgyomri érték. Az éhgyomri 5,6 a 60 perces pedig 5,0. Tanácstalan vagyok , hogy akkor most melyik eredmény a jó? Étkezés terén tudatosan táplálkozom, cukrot egyáltalán nem fogyasztok, eritrit, nyirfacukor, stevia amit használok. teljeskiörlésű pékárút fogyasztok, sok zöldséget, minőségi fehérjéket. Egy hónapja voltam H2 kilégzéses teszten ahol a fruktóz intoleranciát vizsgálták. Az alábbi értékeket mérték: Fruktóz terhelés reggel 8h10 Terhelés előtti kilégzés : 3 PPM 8h40: 6 PPM, 9h10: 22 PPM, 9h40: 15 PPM, 10h10: 5 PPM, 10h40: 4 PPM, 11h10: 3 PPM Ön szerint kell aggódnom a vércukrom miatt? Vagy mi lehet az oka az otthon mért rossz eredményeknek? Mit tanácsol hová forduljak? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Kulcsár László
2019. 04. 04. 10:48

Tisztelt Doktor Úr! Több éve, hogy étkezés után rosszul érzem magam, fáradt, erőtlen vagyok. Gyanakszom, hogy a vércukrom miatt lehet. Laborba rendszeresen járok ahol az éhgyomri cukrom mindig teljesen jó. Pár éve voltam terhelésen is az is jó eredményt mutatott. 2 éve néztek 3 havi átlagot is, az is jó volt. Időközben beszereztem egy otthoni vércukorszint mérőt, ami többször mutatott étkezés utáni magas értéket 10 mmol/l de volt hogy felette is . AZ éhgyomrim is általában 6 mmol/l körül mozog. Ezért elmentem újra egy terheléses mérésre ahol nézettem inzulint, glükózt és 3 havi átlagot is. Ennek következő lett az eredménye: Éhgyomri vércukor (ACCU-CHEK): 5,4 mmol/l Ref. tart. Glükoz (fluoridos cső) : 5,9 mmol/l 3,7-6,0 Hemoglobin Alc.: 5,2% 4,1-6,2 Hemoglobin Alc.: 33,0 mmol/mol 20,0-42,0 (Terápiás tartomány 48..59) Glükóz 60’ terhelés után: 7,6 mmol/l Glükóz 120’ terhelés után: 5,4 mmol/l Inzulin: 4,1 mIU/l 1,9-23,0 Inzulin 60’ terhelés után: 47,8 mIU/l Inzulin 120’ terhelés után: 18,7 mIU/l HOMA-IR: 1,1 0 - 4,4 Mit gondol erről az eredményről? Laikusként jónak gondolom. Ez a labor egy hete készült. Azóta vettem egy újabb, korszerűbb otthoni vércukorszintmérő készüléket (DCONT TREND). Naponta nézem az éhgyomri és az étkezések utánii értékeket is és továbbra is mérek magas értéket van , hogy étkezés után 120 perccel még 7,0 fölötti értéket mérek. De olyan is van, hogy étkezés után nem 60 perccel kevesebb mint az éhgyomri érték. Az éhgyomri 5,6 a 60 perces pedig 5,0. Tanácstalan vagyok , hogy akkor most melyik eredmény a jó? Étkezés terén tudatosan táplálkozom, cukrot egyáltalán nem fogyasztok, eritrit, nyirfacukor, stevia amit használok. teljeskiörlésű pékárút fogyasztok, sok zöldséget, minőségi fehérjéket. Egy hónapja voltam H2 kilégzéses teszten ahol a fruktóz intoleranciát vizsgálták. Az alábbi értékeket mérték: Fruktóz terhelés reggel 8h10 Terhelés előtti kilégzés : 3 PPM 8h40: 6 PPM 9h10: 22 PPM 9h40: 15 PPM 10h10: 5 PPM 10h40: 4 PPM 11h10: 3 PPM Ön szerint kell aggódnom a vércukrom miatt? Vagy mi lehet az oka az otthon mért rossz eredményeknek? Mit tanácsol hová forduljak? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Kulcsár László

2019. 04. 02. 10:11

Tisztelt Doktor Úr ! 47 éves vagyok . Férjem II-es típusú, fiam ( most 17 éves, másfél éve diabos ) I-es típusú cukorbeteg . Az utóbbi másfél éveben teljes átalakuláson ment az étkezésünk, egyáltalán nem eszünk fehér lisztet, fehér kenyeret , fehér rizst, cukrot .. stb . Odafigyelek nem csak a minőségre , hanem az étkezési időpontokra is + sport ! Én is gyakran megszúrom magam reggel, és mostanában az éhgyomri értékem 5 és 6 közötti. Az étkezésen már nem igazán tudok változtatni .Érdemes volna - e Ön szerint " metformin " hatóanyag tartalmú készítményt szednem ? Köszönöm válaszát és segítségét : Oné I. Katalin

2019. 03. 28. 09:19

T. Doktor Úr! Nem olyan rég voltam a terheléses cukorvizsgálaton és ezt az eredményt kaptam: Glükóz 6,2 mmol/l * 3,7 - 6,0 Glükóz 120'(glükóz terhelés után) 7,4 mmol/l - 7,8 ------------------------------------------------------------------------------Szeretném megkérdezni a véleményét. Köszönettel Tihonné Judit tihonnej@gmail.com

2019. 03. 22. 19:37

Tisztelt Doktor Úr! Sajnos már régóta cukorbeteg vagyok.De ezen kívül tavaly volt egy infaktusom ,magas vérnyomásom is van 69 éves vagyok ,de még dolgozom elég stresszes munkám van.Volt 5 éve csípő műtétem is,igy a mozgás is behatárolt.inzulinozom magam,opidra 2x14 este pedig16.treziba 46 lefekvéskor és este még meformin 750 este 1.A következő gyógyszereket szedem:adekszor 80ml ,asaprotekt,concor 5,covarex kombi,furon40,lescor xl 80,neocid 40,vilit 75,ezekből napi 1,panangin napi 2.A jardiante 10 jó volna mert az leviszi a cukrom ,de sajnos attól meg a nemi szervem nagyon viszked,és tönkremegy a nemi életem.Ennyi gyógyszer mellett is reggel 8-9 es az éhgyomri,az étkezés után 2 órával 13-14-es.Kérem a Doktor Úr javaslatát.Tisztelettel Zoltán

2019. 03. 10. 22:21

Kedves doktor úr! Laborvizsgálat alkalmával 7.5 volt az ehgyomri vercukorertekem 2 hónapja. Előtte soha nem volt gond vele. Azóta drasztikusan lecsökkentettem a szénhidrát bevitelt és rendszeresen merem. A napokban az alábbi ehgyomri értéket mertem. 7 óra: 5.7 9 óra: 7.oo 10 óra: 7.00 11 óra: 7.00 ez ideig egyáltalán nem ettem. 12-kor megebedeltem. 13 órakor 5.8 -at mertem. Ezt a folyamatot másnap is megismételték hasonló értékekkel. A leírtak alapján valószínűsíthető a cukorbetegség? 69 éves vagyok. Köszönöm ha megirja hogyan tovább? Mi lehet az oka ennek

2019. 03. 06. 19:24

Még egy kérdésem lenne:mely számok között mozog a megfelelő vércukor érték étkezés után bizonyos idővel?Nagyon köszönöm válaszát! Egy anyuka

2019. 03. 06. 18:36

Kedves Doktor Úr! Lassan 7 hónapos várandós vagyok.Inzinrezisztenciát állapítottak meg.Teheléses eh gyomri cukor érték:5/7;2 órás 8,6.Diétát folytatok,160 gramm.A kérdésem,hogy étkezés után mennyi idővel kell cukrot mérni?Válaszát előre is köszönöm! Egy anyuka

2019. 03. 06. 16:12

Tisztelt Doktor úr!70 éves férfi vagyok,2-es típusú cukorbeteg.Reggeli,ébredés utáni,éhgyomorra mért cukor értékem 6 körül van(otthon mérve)kb.másfél óra múlva,laborban mérve 9és 10 között,szintén még éhgyomorra.A laborban történt vérvétel után,5 perc múlva megmértem saját mérőmmel,mindössze öt tized volt a különbség.Hemoglobin A1c 5,3% Azt szeretném megkérdezni,hogy másfél óra alatt miért megy fel ennyire?Reggeli után 6 és 7 között van.Köszönöm válaszát Üdvözlettel Tamás

2019. 02. 25. 13:52

Kedves Doktor úr! Kérem segítsen a leletem kiértékelésében! Inzulin rezisztencia? Égyh vc: 4,6 inzulin: 13 60 perces vc: 7,2 inzulin: 109,6 120 perces vc: 7,1 inzulin: 117,2 Válaszát előre is köszönöm! Judit

2019. 02. 24. 15:30

Üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy az eredményeim alapján lehetek-e inzulinrezisztenciás? Klinikai kémia Éhgyomri glukóz (plazmából) 5,7 mmol/l 60 perces glukóz 5,9 mmol/L 120 perces glukóz 5,2 mmol/L Inzulin 6,4 mIU/L 3,0 25,0 Inzulin 60 perc 64,6 mIU/L Inzulin 120 perc 31,2 mIU/L Inzulin rezisztencia (HOMA index) 1,62 Karbamid 5,4 mmol/L Kreatinin 63 umol/L eGFR-EPI > 90ml/perc/1.73m2 Köszönöm előre is, Rita

2019. 02. 20. 21:17

Kedves Dr. Kis János Tibor! 19 eve vagyok mar 1. Tipusu cukorbeteg. 3 hónapja szuletett egy egeszseges kislanyom.Szuletese ota sajnos voltak olyan hypoim amiket nem ereztem meg ez mindig hajnalba tortent mikozben aludtam. Szuletese elott mindig felebredtem ra de most a ferjem ebreszt hogy rangatozok es feltetelezem igy jelez a testem hangot is kiadva. Ennek lehet valami betegseg a hatterebe hogy most nem ebredek fel a hypora? Koszonettel: Vivien

2019. 02. 13. 20:36

Tisztelt doktor úr diaprel MR 60 as szedek a sulyomat tartom tíz év szinte grmra pontosan de sajnos tulsujos vagyok öt év vagyok cukorbetg a diaprel mellé itak fel viktoza szurit de ez sajnos elvitte a pulzusom és a vercukor értéket eddig a három havi érték 6.6 körül volt most pedig10 és nem akar visszaalni a cukrom és abbahagytam a szűri adasat mi a teendő ilyenkor

2019. 02. 11. 16:31

Tisztelt Doktor Úr! Négy éve derült ki cukorbetegségem. Először 2-es tipusuként kezeltek,de a tabletták egyáltalán nem hatottak(amaryl és Diaprel) ezután azonnal inzulin terápiát kezdtek . Közben I-es és III-as Belgyógyászati Klinikán kimutatták, hogy 1-es tipusu diabéteszem van. A kezelés továbbra is inzulin napi 3-szor Apidra Este 1-szer Tresiba. A problémám az, hogy e kezelés mellett szélsőséges vc. értékeim vannak.Reggel és este 10-15, napközben többször vagyok hypoglikémiás, sajnos már nemis veszem észre mindig csak a méréskor derül ki. Én minden szabályt betartok, mégsem sikerül beállitani.Tisztelettel kérem, válszoljon, ha van valami megoldás.Köszönem előre is. Ildikó

2019. 02. 09. 08:51

Tiszteletem ! az éhomi cukrom 7.4 mmol

2019. 02. 01. 15:14
Tisztelt Dr.Úr! Valami miatt kimaradtam a válaszadásból azon levelemre amelyet 01.16.21:53-kor adtam fel,remélem csak véletlen!Nagyon várom válaszát! Köszönettel:S.Péter
2019. 01. 29. 06:00

Tisztelt Dr úr.17 honapos az unokám es 3 honapja tudjuk hogy 1 tipusu cukor beteg de nagyon sokat hipozik edéd elöt 3 i zult kap regel este meg 2 töt nagyon agodok eböl Ö nem fog ki gyógyulni? Neki a hasgyál mirigy 0 egész 15 termel az mit jelent?

2019. 01. 22. 08:39

Tisztelt Doktor Úr! 3-4 ÉVE diagnosztizáltak nálam 2-s típusú diabetest. Akkori reggeli éhomi értékek 7,5-8,5 között voltak. Majd elkezdtem rendszeresen sportolni, lefogytam 10 kg-t ami tovább sajna nem megy lefelé... (most vagyok 90 kg 177 cm magas ) . A sporttal és a fogyással a reggeli éhomi 5,8-6,8 közé esett vissza, a Ha1C pedig 6,2-6,6 közé. Felirtak 1,5 hete Merckformint . Napi 1 tabl. szedésével inkább magasabbak az éhomi értékek ( 6,4-6,8 ). Kérdésem elegendő- e a napi 1 tabletta, és kb. mennyi idő múlva lesz érezhető a gyógyszer szedése? Köszönettel: Horváth Miklós

2019. 01. 19. 10:43

Tisztelt Dr Úr!27 éves nő vagyok es van 2 gyermekem 7 es 5 évesek Sajnos nem tudom mi tévő legyek ! :( Háziorvosomnál mértek nalam ehgyomri cukrot 7.9 lett (ujjbegybol mert) Szinten ehgyomri laborban 6.7 lett mar sajnos nem elso alkalommal orvosom irt ki 2 féle gyogyszert ( adimet 500mg , gliclada 30mg)1 este 1 reggeli előtt es szigoru diéta itthon minden főbb étkezes ( reggeli , ebéd, vacsora)előtt mérnem kell! Sajnos van a csaladban cukorbeteg es Kisfiam nagysullyal szuletett 4360grammal! A diéttát tartom es a mereseket is de nem ertem a dolgot mert otthon ebredes utan 1 oraval éhgyomri 6.5, 6,7, 6,8 as ertekek ebed elott ugyan igy hiaba etkeztem a ketto kozott es vacsoraig is csak 6.5ig megy vissza aztan megint ugyan csak 6.9 ! :( Mozgok es dietazom egyenlore a gyogyszereket nem szednem mert szerintem a haziorvos csak ugy nem latja rogton at ... Egy het mulva kell vissza mennem az eredmenyekkel de valahogy nem tudom meg erteni hogy ez most 2es tipusu diabetesz ahogy ok mondtak? Tenyleg szednem kell ezt a 2 gyogyszert is dieta mellet? Sajnos ha egesznap koplalok is csak 5.2/5,9 re megy vissza de akkor mar nagyon rosszul tudok lenni remeges szédulés de ennyire lehet ezt erezni ha lemegy masoknak 3 alatt van es csak akkor erzik ?:( Koszonom szepen elore is valaszukat

2019. 01. 18. 13:14

Tisztelt DR ÚR! Tegnap voltam terheléses cukorvizsgálaton. A leletem a következő:glükoz terhelés elött 4,6 terhelés után a 60 perces 9,7 a 60 perces inzulin terhelés elött 11,8 terhelés után121,3 a 120 perces pedig 46. Ön szerint mik ezek a magas arányok? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Alács Pálné

2019. 01. 16. 21:53

Tisztelt Dr.Úr! 2-es tipusú jól karbantartott cukorbeteg vagyok,vagy csak voltam? Két hete rendszeresen mérek kiugróan magas értékeket a csúcs a 13,9 volt a 10-es értéket viszont többször is átléptem,miközben életmódomon semmit sem változtattam,odafigyelek az étkezéseimre is mint eddig.Reggel 1000 este 500 mg, Metotirint szedek,idáig gond nélkül hozta a 7 alatti Hgba1c értéket,a reggeli pedig 7.2-8.5 között szokott lenni,az utóbbi csak ritkán. Az emelkedés után egy héttel elmentem laborba,a reggeli 10.38 a Hgba1c 7.4 volt. Amikor 10 közelében, pláne fölötte van a cukor, rettenetese viszket a bőröm,sokszor így veszem észre,hogy baj van.Ugyanakkor mérek teljesen normál értékeket is,és mindegyik független attól,hogy evés előtt,vagy után,mozgás ,vagy pihenés előtt vagy után. Mit tehetek azért,hogy visszaálljon a már 5-6 éve tartott stabil és kielégítő eredményeim? Köszönettel S.Péter

2019. 01. 16. 19:08

Tisztelt Doktor Úr! Eddig 2x 500-as Merckformin XR tablettát szedtem. (A Ha1C legutóbb 7,3 volt.) Diabetológus szakorvosom először azt mondta,emeljem 3x 500-ra, úgy,hogy ebéd után is vegyek be egyet . Amikor kimentem, láttam, hogy az ambuláns lapon 3x 1000 (!) szerepel. Meglepődtem, visszamentem megkérdezni, tévedésről, elírásról van-e szó. Szakorvosom azt mondta, hogy úgy értette, 1 hónapig szedjek 3x 500-as Mercformin XR-T, majd emeljem valamelyik -végül is mindegyik-adagot havonta 500-zal. Így a 4. hónap végére 3x 1000 mg lesz (Fél év múlva kellene visszamennem.) Rendben lehet ez így? Egyrészt az, hogy napközben is be kell vennem 1 tablettát, másrészt a végleges mennyiség:ha jól tudom (a használati utasításból), a maximális adag 2000 mg lehet, 2x 1000 mg(gondolom reggel és este). Tanácstalan vagyok, mit tegyek? Válaszát előre is köszönöm:Csaba

2019. 01. 11. 16:23

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy 1-es típusú cukorbetegeknél mitől függ, hogy humán vagy analóg inzulint kapnak? Köszönettel: Dóri

2019. 01. 09. 18:20

Tisztelt Doktor Úr! Éhomi vércukor értékem 6,2-6,8 között mozog. Már eleve ez is sajnos sok, de az mitől lehet, hogy egy szokásos kávém - nyilván cukor nélkül - megívása után két óra múlva 7,5 lesz a cukrom, miközben ugyanezt ha napközben teszem, akkor marad 6 körül. Kipróbáltam azt is, hogy felkelés után nem ittam és ettem semmit, és két óra múlva szintén felment 7-re. Ilyenkor ha megeszek egy szénhidrát szegény szendvicset, akkor újabb két óra múlva 8ra is felugrik. De szintén, ha ugyanezt megteszem délután, akkor a 2 órás cukrom 6,2. Egyszerűen ezt nem értem. Tisztelettel várom segítő válaszát előre is nagy köszönettel!

Kapcsolat

Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Cím: 1124 Budapest, Csörsz u. 57.
Telefon/ Fax: +36 1 202 0103
E-mail: diabetes@egycseppfigyelem.hu

Adószám:
18255858-2-43

Számlaszám: 14100244-76647749-01000003
Számlavezető intézmény neve: Sberbank Magyarország Zrt.

Rendelkező nyilatkozat az adó 1%-áról

A NAV tájékoztatása az SZJA 1% adományozásról