Sajtóanyagok

Egy Csepp Világnap a Millenárison!

2018. 11. 01.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány november 11-én, vasárnap 10-18 óra között Budapesten, a Millenáris B épületében tartja ingyenes családi egészségnapját, az Egy Csepp Világnapot. Fellép többek között a Kolompos Együttes, a Talamba Ütőegyüttes, Kocsis Tibor, és előadást tart Szabó György, a büki füvesember is. Barabás Éva, Szellő István, Véber István, a Konyhafőnök VIP és a Barátok közt szereplői - Erős Antónia vezetésével - interaktív Egészség-Talkshowk-ban működnek közre. Lesz Egy Csepp Konyha, és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét, a Három kívánság tortát is megkóstolhatják az érdeklődők. Erős Antónia vezeti idén is a hagyományos Diabétesz Sétát, mellyel az Egy Csepp Figyelem Alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy napi 30 perc mozgással sokat tehetünk a 2-es típusú diabétesz megelőzéséért.


Színészek, énekesek és műsorvezetők is részt vesznek az Egy Csepp Szúrópróbán, ahol nem csak vércukorszintjüket mérethetik meg, de további ingyenes szűrésre is vállalkozhatnak. Az Egy Csepp Világnapon vidám programokról is gondoskodnak a szervezők, többek között fellép Kocsis Tibor, a Kolompos Együttes, a Talamba Ütőegyüttes, Kovácsovics Fruzsina, Aranyosi Péter és előadást tart Szabó György, a büki füvesember is. Idén számos híresség – köztük Barabás Éva, Dombóvári István, Véber István, a Konyhafőnök VIP és a Barátok közt szereplői - Erős Antónia vezetésével a programismertetésen és az értékes nyeremények kisorsolásán kívül interaktív Egészség-Talkshowk-ban is közreműködnek.

Izgalmas lesz az Egy Csepp Konyha programja is, ahol Bechmann György cukrászmester, Bernáth József séf, Marton Adrienn, műsorvezető-gasztroblogger és meglepetés vendégek készítenek egészséges finomságokat a közönség bevonásával. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét, a Három kívánság tortát is megkóstolhatják az érdeklődők a rendezvény főtámogatója, a 77 Elektronika Kft. jóvoltából. A családok számára az ugrálóvár, a KiDS Birodalom és a KölyökPark játszóház izgalmas gyermekfoglalkozásai garantálják a kikapcsolódást.

15 órakor Erős Antónia vezeti idén is a hagyományos Diabétesz Sétát, mellyel az Egy Csepp Figyelem Alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy napi 30 perc mozgással sokat tehetünk a 2-es típusú diabétesz megelőzéséért, és hogy a sport a cukorbetegek számára az életminőség jelentős javulását, a jobb vércukorértékeket jelentheti. A sétához a ritmust a Talamba Ütőegyüttes biztosítja, melynek egyik tagja maga is cukorbeteg.

Fontos eseménynek számít évről évre az alapítvány patikai programja, a Cseppont Patikahetek is. November 12-25. között jelentős kedvezménnyel vásárolhat bárki bizonyos egészségügyi mérőeszközöket és tesztcsíkokat több száz patikában. 

Az Egy Csepp Világnap főtámogatója a magyar fejlesztésű Dcont® vércukormérő készülékcsaládot gyártó 77 Elektronika Kft. A rendezvény támogatói a Sanofi, Richter Gedeon Nyrt., a magyarországi Bosch csoport, a Novo Nordisk, a Profimed, a Diabess-Györgytea, a Magyar Diabetes Társaság, a Zsolnay Kávéház és az AG Strong. Az Egy Csepp Világnapon a tombola fődíját - egyhetes, 2 főre szóló korfui utazást – az IBUSZ ajánlotta fel.
Médiatámogatók: RTL Klub, Patika Magazin, Story Magazin, és a II. kerület Önkormányzata.
Kapcsolat: Tamás Dorka / tamas.dorka@chello.hu/ +36 30 474 55 92
Gémes Renáta / diabetes@egycseppfigyelem.hu / +36 30 249 62 88
További információk: www.egycseppvilagnap.hu

Csokoládétorta a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny nyertese

2018. 10. 15.

A legjobb gyógyhatású alapanyagot tartalmazó tortát és a legkreatívabb receptet is díjazták


Körtés csokoládémousse torta lett idén a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese, melyet a budapesti Erdődi Zsófia alkotott meg. A nyertes tortában nincs fehér liszt és hozzáadott cukor, kedvező szénhidrát - és kalória értékeinek köszönhetően egy cukorbeteg étrendjébe is beilleszthető. A zsűri tíz torta közül választotta ki a döntőben a legjobb kreációt, mely a szakemberek szerint bármely cukrászdában megállná a helyét.


A háziverseny döntősei Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be tortáikat. A legnépszerűbb alapanyag idén a mák, az erdei gyümölcs, a citrom és a málna volt, de olyan különleges alkotóelemmel is meglepték a zsűrit, mint a tökmag vagy a kecsketúró.
Miután a zsűri végigkóstolta a hobbicukrászok kreációit, kiválasztotta az idei verseny legjobbját, mely a Körtés csokoládémousse torta lett.  A győztes torta készítője a fűszerek – mint a gyömbér, fahéj, szegfűszeg-, valamint a körte és a csokoládé kiváló ízharmóniájával nyűgözte le a zsűrit. Ehhez a tetszetős kivitelezés és a kedvező tápérték-adatok társulnak: szeletenként 14,2 g szénhidrátot és 277 kcal-t tartalmaz. A győztes a háziverseny fődíját, egy Kenwood professzionális konyhai robotgépet vihetett haza.

A zsűri dietetikus tagjai azokat a tortákat részesítették előnybe, melyek készítői figyeltek az energiatartalom és az alacsony szénhidrát értékek egyensúlyára. Erős Antónia, a verseny háziasszonya is kiemelte: a döntős torták esztétikus megjelenésükkel és kellemes ízeikkel megnyernék bármely cukrászda vendégeit.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjat, egy Dcont MAGOR vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagot ajánlott fel a legkreatívabb recept megalkotójának, melyet a Tutti frutti torta készítője Huszti Mariann vihetett haza.

Egyre többen vállalkoznak arra, hogy különleges alapanyagokkal kísérletezzenek. A korábbi versenyeken is számos gyógynövénnyel, gyógyhatású alapanyaggal készült tortát kóstolhatott a zsűri, mely idén először különdíjjal értékelte a legötletesebb, legfinomabb alkotást. Kunsági Gabriella a Szép kis mákvirág fantázianevű tortájával nyerte a különdíjat, mely egy gyógyteákat, tiktúrát és könyveket tartalmazó csomag, a Diabess-Györgytea felajánlásából.

 

A verseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott receptet rövidesen nyilvánosságra hozzuk az alapítvány blogján (http://cukkerberg.blog.hu/).
A Magyarország Cukormentes Tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány azért hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. Szakmai partnerei a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Zsolnay Kávéház és a Wessling Hungary Kft.  A profi cukrászok versenyében az idei győztes az “Három kívánság” lett, melyet a Nándori Cukrászda alkotott meg.

Kommunikáció: Gémes Renáta 06 30 2496288, diabetes@egycseppfigyelem.hu

Oktatási program a cukorbetegségről az általános iskolákban!

2018. 10. 03.

Diabétesz oktatási program indult Magyarországon öt általános iskolában. A program célja, hogy felhívja a gyerekek, szülők és tanárok figyelmét a cukorbetegséggel kapcsolatos ismeretekre, illetve, hogy segítse a cukorbeteg gyermekek iskolai integrációját. A KiDS programot a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozta létre, Magyarországon a Sanofi gyógyszercég támogatásával és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével valósul meg.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség általános iskolás gyerekek, szüleik és tanáraik számára hozta létre KiDS elnevezéssel iskolai oktatási programját, mely jelenleg öt magyarországi iskolában segíti a cukorbeteg gyermekek integrációját és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának korai megelőzését. A KiDS magyarországi programjában kiemelten hangsúlyos szerepet kapnak a fiatalok egészséges életmódjával kapcsolatos, valamint a betegségmegelőzésről szóló ismeretek is. 
„Ma már nem csak idős korban jelentkezik a 2-es típusú cukorbetegség. A gyerekkori elhízással párhuzamosan sajnos évről évre nő az ezzel a betegséggel diagnosztizált tinédzserek és fiatal felnőttek száma. Pedig egészséges életmóddal a 2-es típusú diabétesz 70%-ban megelőzhető lenne” – mondta el az eseményt megnyitó Stella Péter, a KiDS program magyarországi bevezetését támogató Sanofi orvosigazgatója.

A KiDS program abban segíti az oktatási intézményeket, hogy azok megfelelő támogatást tudjanak nyújtani a cukorbeteg gyermekek számára. Magyarországon jelenleg a 18 év alatti fiatalok között több mint 3600-an élnek 1-es típusú diabétesszel. A világon minden hatodik (!) percben elhangzik valahol a gyerekkori diabétesz diagnózisa. Ha az érintett gyerek a várt támogatás és elfogadás helyett diszkriminációval szembesül, az könnyen önbizalomhiányhoz és a kezelés elhanyagolásához vezethet. Ezért a KiDS program egyes elemei – képzések, interaktív tananyagok, tematikus napok – nem csupán a cukorbeteg kisgyerekekhez, hanem az őket körülvevő pedagógusokhoz, szülőkhöz és egészséges osztálytársakhoz is szólnak.

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója hangsúlyozta, hogy hazánkban egyedülálló módon valósul meg a KiDS program, mely az alternatív szülői - és tantestületi értekezlet mellett a gyerekek számára az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által fejlesztett, 5 állomásból álló játékos foglalkozás formájában ismerteti meg a 9-11 éves korosztályt azzal, hogyan élik mindennapjaikat cukorbeteg társaik. A gyerekeknek szóló tematikus napokat, melyek lebonyolításában a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének önkénteseinek is részt vesznek, november 16. és december 5. között rendezik meg három vidéki és két fővárosi iskolában. A felnőttek képzése már elindult, a pedagógusok és a szülők nem csak az előadást követték rendkívüli figyelemmel, de aktívan részt vettek a vércukormérésben is.
„Hiszünk abban, hogy ha sikerül az általános iskolákban egy megértő, befogadó közeget kialakítani, az egyszerre támogatja az érintett fiatalokat, teszi érthetőbbé a betegséget a környezetüknek, és járul hozzá a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez” – tette hozzá az alapítvány vezetője.

A program eddig öt hazai iskolában indult el kísérleti jelleggel, a szervezők célja, hogy a diabéteszről szóló ismeretek valamennyi iskolába eljussanak a jövőben. Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese elmondta, hogy ehhez szeretnének segítséget nyújtani, hiszen egy-egy jó programot nem könnyű egyik napról a másikra eljuttatni mind a 170 ezer pedagógushoz országszerte, lépésről lépésre kell haladni. “Hidat szeretnénk képezni a kor aktuális kihívásaira felkészülni akaró intézményvezetők, pedagógusok és a KiDS elkötelezett résztvevői között” - fogalmazott.

Dr. Kis János Tibor, a Magyar Diabétesz Társaság tagja, gyakorló diabetológus felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon közel egymillió embert érint a cukorbetegség, ebből az 1-es típus kb. 50 ezret. “Szinte minden óvodába, iskolába jár diabéteszes gyerek. Ez tipikusan egy olyan betegség, ami egészégnevelést kíván. A betegellátást is jelentősen segíti, ha minél több gyermek, szülő és pedagógus képes felismerni a cukorbetegség jeleit” - mondta.
A cukorbetegség elleni küzdelemben az edukáció mellett kiemelt szerep jut a rendszeres szűrésnek és az egészséges táplálkozásnak is. A sajtóeseményen az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a gyerekeknek szóló tematikus nap egyik állomását alakította ki, ahol bárki játékos élelmiszerismereti feladatokban vehetett részt az alapítvány dietetikusának közreműködésével.

Pap Lászlóné, a programhoz csatlakozó Lázár Ervin Általános Iskola igazgatója kiemelte, hogy az élményalapú oktatás nagyon fontos és hatékony. “A KiDS jó példa arra, hogy ha a gyerekek testközelből ismerkedhetnek meg egy-egy jelenséggel, betegséggel vagy éppen problémával, sokkal jobban megjegyzik az azzal kapcsolatos tudnivalókat. Biztos, hogy a program révén jobban fognak figyelni cukorbeteg társaikra.” - mondta.
 

Három kívánság – mesebeli torta hozzáadott cukor nélkül

2018. 07. 31.

A Nándori Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A „Három kívánság” torta győzelmét az Országházban jelentették be a Magyarország Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt. A Magyarország Tortája a „Komáromi kisleány” lett, melyet a Jánoska Cukrászda készített. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 18-án, 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.

Idén hetedik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. 
Az idei győztes a „Három kívánság” torta lett, mely a budapesti Nándori Cukrászda alkotása. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet. Házias jellegű alkotás, a családok kedvenc habos tortája lehet. Három domináns összetevője a diós mandulapiskóta, a meggy, és a darabos túró, ami igazi magyar különlegességnek számít. A torta frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetejét édes “habfelhő” borítja.

A „Három kívánság” alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű finomság, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz.A vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel évek óta az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre.

A Magyarország Tortája idén a „Komáromi kisleány” lett, melyet a Jánoska Cukrászda alkotott meg. A két győztes édességet augusztus 18-tól az ország számos cukrászdájában árusítják, de augusztus 18-án, 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatja bárki a Várkert Bazárnál, ahol a Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatójának, a 77 Elektronika Kft. közreműködésével idén is lehetőség lesz ingyenes vércukormérésre.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes cukrásza egy Kenwood professzionális robotgépet nyert. A magyar fejlesztésű Dcont® vércukormérő készülékeket gyártó 77 Elektronika Kft., mely a programot kezdetektől támogatja, különdíjat ajánlott fel az Édességlabor számára a „Csipkerózsa” elnevezésű kreációjáért. A torta az innovatív technológia és a különlegeses alapanyagok, mint a hárfavirág és a sáfrányos szeklice, felhasználásának köszönhetően nyerte el a zsűri tetszését.

A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány meghirdette a hobbicukrászok versenyét, a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyt is, melyre nem szakképzett cukrászok nevezhetnek minden évben. A fődíj egy Kenwood robotgép, a Dcont® okos vércukormérők hazai fejlesztője és gyártója, a 77 Elektronika Kft. különdíját a legkreatívabb recept megalkotója kapja. Idén első alkalommal a Diabess-Györgytea ajándékcsomagját viheti haza annak a tortának a megalkotója, aki valamely gyógynövény felhasználásával készített színvonalas édességet. Nevezés szeptember 16-ig!

NAGYMÉRETŰ KÉPEK LETÖLTHETŐK ITT:

HÁROM KÍVÁNSÁG (egész torta fekvő)
HÁROM KÍVÁNSÁG (fekvő egész szelettel)
HÁROM KÍVÁNSÁG (szelet fekvő)
HÁROM KÍVÁNSÁG (szelet álló)
HÁROM KÍVÁNSÁG (fekvő egész szelettel - sötétebb háttérrel)
HÁROM KÍVÁNSÁG (fekvő egész szelettel - sötétebb háttérrel)
 

 

A sajtótéjékoztató képei az Országházból.

További információk:
www.magyarorszagcukormentestortajaverseny.hu


Sajtókapcsolatok: Tamás Dorka – tamas.dorka@chello.hu - 30 474 5592
Kommunikáció: Gémes Renáta – diabetes@egycseppfigyelem.hu – 30 249 6288

VARGA IZABELLÁN ÉS KOCSIS TIBÓN SEM FOGOTT KI A DIABÉTESZ TESZT

2018. 05. 15.

Nagyszabású nemzetközi oktatási program indul általános iskolákban

Hírességek is közreműködnek majd abban az új általános iskolai diabétesz oktatási programban, amelyben diákok, tanárok, sőt a gyerekek szülei is átfogó ismereteket szerezhetnek a cukorbetegségről. A programot a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozta létre részben azért is, hogy a cukorbeteg gyerekeket elfogadják az iskolákban - hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, a budapesti Zsolnay Kávéházban, ahol Varga Iza, Kocsis Tibó és Szellő István is megmérette magát a diabétesz teszten. Ez a tudáspróba is része lesz az oktatási programnak, melyben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány is közreműködik a következő tanévben.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség 6-14 éves gyerekek, szüleik és tanáraik számára hozta létre KiDS elnevezéssel iskolai oktatási programját, melyet a kezdeményezés mellett elkötelezett Sanofi - Aventis Zrt. felkérésére az Egy Csepp Figyelem Alapítvány valósít meg Magyarországon. A program hazai bevezetése a következő tanévben az úgy nevezett pilottal indul, melyben 5 iskola vesz részt. A cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és a diabétesszel élő gyerekek elfogadására irányuló iskolai programban a szakemberek mellett olyan hírességek is részt vesznek majd, mint Erős Antónia, Szellő István vagy éppen Kocsis Tibor.

A KiDS mellett tovább folytatódik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány másik oktatási programja, a csaknem 5 éve indított „Belevalók”. Az ingyenes képzés célja, hogy az óvópedagógusokat és tanítókat felkészítse a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra. Eddig 40 állomáson csaknem 3000 pedagógus szerzett ismereteket a cukorbeteg kicsik gondozásáról. Szakmai partnerként a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segíti a „Belevalókat”, amely 5. éve része az ELTE hivatalos képzési programjának. A programot évek óta támogató 77 Elektronika Kft. mellett a „Belevalók”mellé állt idén a Sanofi-Aventis Zrt. is.

A fenti kezdeményezések azért is fontosak, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisa szerint az elmúlt években az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek és serdülők száma 2594-ről 3668-ra emelkedett, 2-es típusú diabeteses gyermekek és serdülők száma pedig 401-ről 635-re növekedett. Különösen figyelemre méltó, hogy a 2-es típusú cukorbetegség gyermekkori előfordulásának aránya meglepően magas (15%). 

A hagyományos Cseppont Patikaheteken május 14-27. között a már megszokott vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérés mellett mérőeszköz-, tesztcsík- és sebkezelő gél akció is várja az érdeklődőket az alapítvány logójával ellátott Cseppont Patikákban. Támogatók a Roche Magyarország Kft. és a Richter Gedeon Nyrt

Az alapítvány 13-dik alkalommal rendezi meg ingyenes családi egészségnapját, az Egy Csepp Világnapot november 11-én, vasárnap, neves fellépőkkel, többek mellett a főtámogató 77 Elektronika Kft. jóvoltából. Novemberben kommunikációs kampánnyal a diabétesz szövődményeire is szeretné hangsúlyosabban felhívni a figyelmet. A “Szövődmények hónapjának” támogatója a Novo Nordisk.

Lesznek ingyenes szűrések is! Az Egyszer Élünk Körút május végén indul, a sárga sátrak ott lesznek ismert futóversenyeken, fesztiválokon és családi napokon. A 77 Elektronikának, a Roche-nak és a HARTMANN-RICO Hungária Kft.-nek köszönhetően bárki megméretheti vércukrát, vérnyomását, koleszterinszintjét. A szűrésen a 77 Elektronika okos vércukormérőjét, a Dcont® NEMERE készüléket használják a szakemberek, amely a mérési eredményekből képes a vércukorszint hosszabb időn át való alakulását megbecsülni, illetve kiszámolni és jelezni a betegnek, ha megnőtt az esélye a hipoglikémiára, azaz a vészesen alacsony vércukorszintre. A szűrőkörút egyes állomásain a Diabess-Györgytea szakértői fitoterápiás tanácsadást tartanak az érdeklődőknek.
Az alapítvány népszerű programjában, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen idén is 5 döntős tortát választott ki a Bechmann György cukrászmester által vezetett zsűri. Május végén eldől, melyik édesség lesz a győztes. A Dcont® vércukormérő készülékeket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. támogatásával létrehozott verseny mellett nyáron startol a háziverseny is hobbicukrászoknak.

Életből vett történetek adták az ötletet az idei 1%-os kampányhoz, melynek üzenetei az alapítvány programjaihoz kötődnek, és elérhetőek az alapítvány honlapján, valamint közösségi oldalán. Az Egy Csepp Figyelem Alapítványt ön is támogathatja adója 1%-ával, melyet május 22-ig lehet felajánlani.

Hársfavirág és petrezselyem a tortában! - Izgalmas kreációk a zsűri asztalán

2018. 03. 13.

Megvannak a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei


Különleges ízekkel lepték meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyben induló cukrászok a zsűrit.  Az alapanyagok között szerepelt többek között a petrezselyem, a hársfavirág, a gyömbér, de megjelentek a már jól ismert alkotóelemek is, mint a piros gyümölcsök, a csonthéjasok, a túró vagy a kávé az első zsűrizésen, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete rendezett a budapesti Zila Kávéházban. A zsűri tagjai, köztük Erős Antónia és Vadon Jani, leginkább a kreatív megoldásokat és a harmonikus ízeket értékelték a legjobbak kiválasztásakor. A döntőbe 5 torta került, melyek közül a zsűri júniusban választja ki a Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2018-as győztesét.


Kreatív ízkombinációkkal neveztek a cukrászok a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt szervez meg 2012 óta a Magyarország Tortája versennyel együtt. Az elődöntőben sorra érkeztek az idei remekművek Bechmann György zsűrielnök és a zsűritagok elé. A döntnököknek tetszettek a hagyományos ízek - málna, körte, cseresznye, szilva, túró, mogyoró –, de értékelték az újdonságokat is. Akadt olyan versenyző, aki petrezselyemmel fűszerezett citrommal, más csipkebogyó és hársfavirág párosítással, vagy éppen a kávé és a szilvalekvár fúziójával okozott felejthetetlen pillanatokat.


Idén is összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri a tortákat. A bírálatnál a fő hangsúly az ízen, a küllemen, az összetételen, az újszerűségen volt. De a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát-  és kalóriaérték is fontos szempontot jelentett, hogy a kiválasztott édességek mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető legyen, melyet bátran fogyaszthatnak akár cukorbetegek is. A hozzávalókat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhatták a cukrászok. A nyertes torta elemzését a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd. A győztes nyereménye egy professzionális robotgép lesz a Kenwood-tól.

„A leginnovatívabb recept” megalkotójának a Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatója a 77 Elektronika Kft., az okos Dcont® vércukormérő készülékek fejlesztője és gyártója idén is különdíjat ajánl fel.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták kerültek:
Meggyes-túróhabos – Nándori Cukrászda, Budapest
Csipkerózsa – Édességlabor, Budapest
Habos feketecseresznye - Nándori Cukrászda, Budapest
Meggyes felhőtorta - Suhajda Cukrászda, Budaörs
Szőke szilva - Édességlabor, Budapest

A 2018-as győztes kreációt a nyár elején választja ki a zsűri. A Magyarország Cukormentes Tortája és a Magyarország Tortája verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indította el 2012-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének elnöke Bechmann György, a Zsolnay Kávéház és a Radisson Blu Béke Hotel cukrászmestere. A zsűri tagjai: Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója, Sulyán Pál cukrász, Varga Margit cukrász, a 2017-es verseny győztese, Vadon János, rádiós műsorvezető, Gyurcsáné Kondrát Ilona, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa és a főtámogató 77 Elektronika Kft. képviseletében Ági Tamás, kereskedelmi igazgató pontozták az édességeket. A versenyzőket szakmai tanácsadóként Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa a versenyre való felkészülésben segítette.


Kapcsolat: Gémes Renáta, 06-30-2496288, diabetes@egycseppfigyelem.hu

NOVEMBER 12-ÉN, VASÁRNAP EGY CSEPP VILÁGNAP ÉS DIABÉTESZ SÉTA

2017. 11. 05.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány november 12-én, vasárnap 10-18 óra között új helyszínen, Budapesten a Millenáris B épületében tartja ingyenes családi egészségnapját, az Egy Csepp Világnapot. Fellép többek között Tóth Vera, a Kolompos Együttes, a Talamba Ütőegyüttes, az X-Faktor énekesei és előadást tart Szabó György, büki füvesember is. Pataki Zita, Vadon Jani, Rákóczi Feri, a Barátok közt szereplői - Erős Antónia vezetésével - interaktív Egészség-Talkshowk-ban működnek közre. Lesz Egy Csepp Konyha és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét, a Pöttyös Pannit is megkóstolhatják az érdeklődők.

Zenészek, műsorvezetők és színészek is részt vesznek az Egy Csepp Szúrópróbán, ahol nem csak vércukorszintjüket mérethetik meg, de számos egyéb ingyenes szűrésre is vállalkozhatnak. Az Egy Csepp Világnapon vidám programokról is gondoskodnak a szervezők, többek között fellép Tóth Vera, a Kolompos Együttes, a Talamba Ütőegyüttes, az X-Faktor énekesei és előadást tart Szabó György, a büki füvesember is.

Idén számos híresség – köztük Pataki Zita, Vadon Jani, Rákóczi Feri, a Barátok közt szereplői - Erős Antónia vezetésével a programismertetésen és az értékes nyeremények kisorsolásán kívül interaktív Egészség-Talkshowk-ban is közreműködnek.
Izgalmas lesz az Egy Csepp Konyha programja is, ahol Bechmann György cukrászmester, Bernáth József séf és Kiss Dóri, az „Életem gluténmentesen” könyv szerzője készít egészséges finomságokat a közönség bevonásával. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét, a Pöttyös Pannit is megkóstolhatják az érdeklődők a rendezvény főtámogatója, a 77 Elektronika Kft. jóvoltából, és vonzó programnak ígérkeznek az EgészségTér előadásai is. A családok számára ugrálóvár és KölyökPark játszóház izgalmas gyermekfoglalkozások garantálják a kikapcsolódást.

Erős Antónia vezeti idén is a már megszokott Diabétesz Sétát, mellyel az Egy Csepp Figyelem Alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy napi 30 perc mozgással sokat tehetünk a 2-es típusú diabétesz megelőzéséért, és hogy a sport a cukorbetegek számára az életminőség jelentős javulását, a jobb vércukorértékeket jelentheti.


Fontos eseménynek számít évről évre az alapítvány patikai programja, a Cseppont Patikahetek is. November 6-19. között jelentős kedvezménnyel vásárolhat bárki bizonyos egészségügyi mérőeszközöket és tesztcsíkokat több száz patikában. 

Az Egy Csepp Világnap főtámogatója a magyar fejlesztésű Dcont® vércukormérő készülékcsaládot gyártó 77 Elektronika Kft. A rendezvény támogatói a Richter Gedeon Nyrt., a MetLife, a magyarországi Bosch csoport, az Accutrend Plus, a Novo Nordisk, a Magyar Diabetes Társaság, a Zsolnay Kávéház és az AG Strong. Az Egy Csepp Világnapon a tombola fődíját - egyhetes, 2 főre szóló krétai utazást – az IBUSZ ajánlotta fel.
Médiatámogatók: RTL Klub, Patika Magazin, Story Magazin, és a II. kerület Önkormányzata.

Kapcsolat: Tamás Dorka / tamas.dorka@chello.hu/ +36 30 474 55 92
Gémes Renáta / diabetes@egycseppfigyelem.hu / +36 30 249 62 88

További információk: www.egycseppvilagnap.hu

Meggyes-csokis édesség nyerte a hobbicukrászok versenyét

2017. 10. 11.

A Fekete-erdei könnyű álom lett idén a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese, melyet a budakeszi Jéga-Szabó Anna alkotott meg. A nyertes tortában nincs fehér liszt és hozzáadott cukor, kedvező szénhidrát - és kalória értékeinek köszönhetően egy cukorbeteg étrendjébe is beilleszthető. A döntőben a zsűri a 11 torta közül választotta ki a legjobb édességet, mely a szakemberek szerint megállná a helyét bármely cukrászdában.

A háziverseny döntősei Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be a zsűrinek alkotásaikat. Idén a legnépszerűbb alapanyagok a meggy, málna, szeder, a gesztenye és a csokoládé voltak, de az indulók bátran nyúltak olyan különleges alkotóelemhez is, mint a törökmogyoró-liszt, a totu (tojásfehérjéből készített túrópótló), vagy épp a narancsvirágvíz.
A sokféle izgalmas ízkombináció kóstolását követően nehéz választás elé került a Bechmann György cukrászmester által vezetett zsűri, mely végül a Fekete-erdei könnyű álom elnevezésű kreáció mellett tette le a voksát. A győztes torta alkotóját elsősorban a népszerű Fekete-erdő torta inspirálta, a meggy, a cukormentes étcsokoládé és fehércsokoládé, a tejszín, a zabpehelyliszt, valamint a mandulaliszt felhasználásával kiváló ízharmóniát sikerült elérnie, és ehhez kedvező tápérték-adatok társulnak: szeleteként 8,6 g szénhidrátot és 209 kcal-t tartalmaz.

A zsűri dietetikus tagjai azokat a tortákat részesítették előnybe, melyek készítői figyeltek az energiatartalom és az alacsony szénhidrát értékek egyensúlyára. Erős Antónia, a verseny háziasszonya is kiemelte: a torták a tetszetős megjelenésükkel és kellemes ízélményükkel is megnyernék bármely cukrászda vendégeit.

A győztes a háziverseny fődíját, egy KENWOOD Chef Titanium konyhai robotgépet vihetett haza.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója idén is a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjat, egy Dcont® NEMERE vércukormérőt és cukrászkellék-utalványt tartalmazó ajándékcsomagot ajánlott fel, melyet a Szilvás-gesztenyés tortájával Balázs Gréta vihetett haza.
Egyre többen követnek "mentes" étrendet: ételallergia vagy - intolerancia miatt nem fogyasztanak tejterméket, egészségügyi okból vagy meggyőződésből kerülik a gluténtartalmú gabonák fogyasztását. Az elmúlt években is számos kiváló "mentes" kreációt kóstolhatott a zsűri, mely idén először különdíjjal értékelte a legötletesebb, legfinomabb mentes alkotást. Gazdagné Görbe Tímea az Édeskés ébredés fantázianevű tortájával nyerte a különdíjat, mely a budapesti Radisson Blu Béke Hotel 15 000 Ft értékű vacsora felajánlása.

A verseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott receptet rövidesen nyilvánosságra hozzuk az alapítvány blogján (http://cukkerberg.blog.hu/).

A Magyarország Cukormentes Tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány azért hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. Szakmai partnerei a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Wessling Hungary Kft, valamint a Zsolnay Kávéház, mely ’mentes’ sütemény kínálatával évek óta szívügyének tekinti az egészséges táplálkozást.  A program főtámogatója indulása óta a 77 Elektronika Kft. A profi cukrászok versenyének idei győztese a “Pöttyös Panni” lett, melyet a Zazzi Cukrászda cukrásza, Varga Margit alkotott meg.
Már elindult a 2018-as Magyarország Cukormentes Tortája verseny nevezési időszaka is, melyre január 19-ig várják a cukrászok jelentkezését. 

A háziverseny dőntőjének képei itt elérhetőek

A vásárhelyi pedagógusok is „Belevalók”

2017. 10. 04.

Hódmezővásárhely, 2017. október 4.  - “Belevalók" címmel, négy évvel ezelőtt indult el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes továbbképző programja pedagógusoknak. Az oktatás célja, hogy felkészítse az óvónőket, dadusokat, kisgyermeknevelőket és tanítókat a cukorbeteg gyerekek intézményi gondozására, hogy ezáltal megkönnyítse a diabétesszel élő gyerekek oktatási intézménybe való felvételét és beilleszkedését a közösségbe. Az alapítvány országszerte több településre elvitte a programot, ezúttal Hódmezővásárhelyen tartotta soron következő képzését.


Vásárhelyen a Varga Tamás Általános Iskola szervezésében több mint 50 pedagógus, óvónő és kisgyermeknevelő jelentkezett a „Belevalókra”, és először vettek részt egészségügyi középiskola tanulói és cukrászok a képzésben.
Az oktatás a Magyar Diabetes Társaság, a 77 Elektronika Kft. a MagnetBank és a vásárhelyi Szőke Cukrászdák támogatásával jött létre. Szőke Zoltán cukrász, aki a Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének tagja évek óta, az oktatás hetében, október 2-8 között a cukrászdáiban értékesített paleo- és hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények árából az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hódmezővásárhelyi „Belevalók” oktatását támogatja.

A képzésben eddig több mint 2700 fő vett részt, a hallgatóság 70 százaléka óvónő vagy kisgyermeknevelő volt, de az általános iskolai pedagógusok is egyre nagyobb számban vannak jelen. A program létrehozása óta évente részesei a képzésnek a budapesti ELTE Tanító- és Óvóképző Karának végzős hallgatói is.

Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, körülbelül 98 százalékuk egész életében inzulin injekcióra szorul. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okoz számukra. A környezetet fel kell készíteni ennek elfogadására, és a betegséghez kapcsolódó teendőkre. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2013-ban indította el a „Belevalók” programot pedagógusok számára: fél napos, ingyenes továbbképzést, amelyen szakemberek készítik fel a nevelőket a cukorbeteg kicsik körüli mindennapi feladatokra.
Az oktatási nap elméleti és gyakorlati részből áll, többek között a következő témákat ismertetik: cukorbeteg mintanap, mintaétrend, vészhelyzetek elhárítása, a használati eszközök megismertetése korosztályi igényeknek megfelelően (vércukormérő, vércukorszint-mérés, inzulinadagoló „pen” bemutatása, az inzulin fajták, patronok bemutatása, inzulin pumpa bemutatása).
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő, nonprofit szervezete. 2005 óta több tízezer emberhez ért el vércukorszint-, vérnyomás- és koleszterinszint-méréseivel. Az alapítvány számos programja közül a legfontosabbak: „Belevalók” ingyenes továbbképző program pedagógusoknak, Cseppont Patikahetek, Egyszer Élünk - ingyenes szűrőkörút, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny, és ingyenes családi egészségnapja, az Egy Csepp Világnap a Millenárison november 12-én.

Az oktatási anyag nyilvános és letölthető az alapítvány honlapjáról:
http://www.egycseppfigyelem.hu/programjaink/belevalok

KAPCSOLAT: Gémes Renáta   e-mail: diabetes@egycseppfigyelem.hu ,         Tel: 06 30 249 6288
 

Ismét Egy Csepp az ARC-on

2017. 09. 08.

#struccpolitika     
Mit nem lát a cukorbeteg, ha homokba dugja a fejét?


Budapest, 2017.szeptember 8. - Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány #struccpolitika című plakátja is szerepel az idei ARC kiállításon. A cukorbetegség korai felismeréséért és megelőzéséért küzdő nonprofit szervezet a made by zwoelf grafikusaival közösen alkotta meg óriásplakátját, melyet az ARC zsűrije a MACIARC kategória legjobbjai közé választott.  A plakát témáját egy riasztó adat szolgáltatta: naponta 10 amputációt végeznek Magyarországon a cukorbetegség szövődménye miatt. A kiállítás szeptember 8-án nyit Budapesten, az Ötvenhatosok terén.

Az óriásplakát nagyobb méretben a képre kattintva letölthető


Az ARC kiállítás szervezői idén is pályázatot írtak ki magyar civilszervezetek és kreatív ügynökségek számára. Azok a pályaművek kaphattak plakáthelyet a rendezvényen, amelyek a legszellemesebben, legkreatívabban mutatják be a civilszervezet munkáját. Az elbírálásnál fontos szempont volt, hogy az alkotók mennyire érzékenyen és empatikusan járnak körül egy témát. A zsűri az Egy Csepp Figyelem Alapítvány #struccpolitika című óriásplakátját is beválogatta a legjobbak közé.

A plakát témáját a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye, a lábamputáció adta. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint ugyanis naponta 10 lábat vágnak le a diabétesz szövődményei miatt. Az okok között szerepel, hogy a cukorbetegek egy része nem vesz tudomást a betegségéről és annak lehetséges szövődményeiről, így csak akkor fordul orvoshoz és kezd el figyelni magára, amikor már baj van. Pedig odafigyeléssel, rendszeres vércukorméréssel, az orvosi utasítások betartásával a szövődmények kialakulása elkerülhető vagy mérsékelhető. Jelentős azok száma is, akik nem is sejtik, hogy a vércukruk magasabb a megengedettnél, és az alapítvány ingyenes szűrésén derül ki az emelkedett vércukorérték. Ezért is fontos, hogy akinek egy szűrésen magas a vércukorszintje, az minél több ismeretet kapjon a diabéteszről, annak lehetséges szövődményeiről, és arról, hogy milyen vizsgálat, kezelés várhat rá.

„Idén ijesztő üzenetet jelenítettünk meg humoros formában. A cukorbetegség miatti lábamputációk drasztikus emelkedésére hívtuk fel elsősorban a lehetséges érintettek és családjuk, közvetlen környezetük figyelmét. De szól azokhoz is, akik nincsenek tisztában a betegség következményeivel és azokhoz is, akik tudják, hogy a vércukorszintjük magasabb az ajánlottnál, mégsem foglalkoznak vele. Bízunk abban, hogy nem csak a #struccpolitika óriásplakát  tetszik majd a közönségnek, hanem a mondanivaló is eljut mindenkihez” – nyilatkozta Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén elsősorban a cukorbetegség szövődményeire hívja fel a figyelmet, és arra, hogy milyen kezelések, vizsgálatok várnak azokra, akiknél magas vércukorszintet mérnek egy szűrésen. Ingyenesen letölthető kiadványt hozott létre a civil szervezet „DIA útja” címmel, mely a Magyar Diabetes Társaság és a 77 Elektronika Kft. együttműködésével jött létre.
Bárki ingyenesen megméretheti vércukrát és más értékeit az alapítvány szűrésein, az Egyszer Élünk körúton és az alapítvány ingyenes családi egészségnapján, az Egy Csepp Világnapon, mely november 12-én, vasárnap lesz a Millenárison, a főtámogató 77 Elektronika Kft. jóvoltából.


A 17. ARC kiállítás Budapesten, az Ötvenhatosok terén szeptember 8-án délben nyit, és szeptember 24-ig, 0-24 óráig látogatható ingyenesen.  


További információ: www.egycseppfigyelem.hu
Kommunikáció: Gémes Renáta 06 30 2496288, diabetes@egycseppfigyelem.hu

Cukkerberg BLOG
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány blogja
Sztorik, hírek, kutatások, érdekességek.
Minden a cukorbetegségről.

Egy Csepp Hírlevél

Név:  
E-mail cím:  

Kapcsolat - Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Cím: 1124 Budapest, Csörsz u. 57.
Telefon/ Fax: +36 1 202 0103
E-mail: diabetes@egycseppfigyelem.hu

Adószám:
18255858-2-43

Számlaszám: 14100244-76647749-01000003
Számlavezető intézmény: Sberbank Magyarország Zrt.

Rendelkező nyilatkozat az adó 1%-áról

A NAV tájékoztatása az SZJA 1% adományozásról