Cukkerberg BLOG
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány blogja
Sztorik, tapasztalatok, kutatások, érdekességek - minden a cukorbetegségről.

 

2019. ELŐDÖNTŐ
Zöldfűszerek és a málna az idei slágerízek

Izgalmas fűszerezési ötletekkel és szokatlan ízpárosításokkal alkották meg édességeiket a Magyarország Cukormentes Tortája verseny indulói. Az első zsűrizést az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete rendezte meg a Magyarország Tortája versennyel együtt a budapesti Zila Kávéházban. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan kreációk is voltak, amelyekben különleges alapanyagok, a többi között homoktövis, menta, kardamom, vagy éppen rozmaring alkotott harmonikus ízkombinációt a klasszikus alapanyagokkal, mint a piros gyümölcsök, a gesztenye és a csokoládé.


A cukrászok kreatív ízkombinációkkal és olykor rafinált fűszerezéssel készítették el pályaműveiket a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt szervez meg nyolc év óta a Magyarország Tortája versennyel párhuzamosan. Az elődöntőben Bechmann György zsűrielnök és a zsűritagok asztalára sokszor szokatlan, újszerű alkotások kerültek. Ugyanis idén a versenyzők többsége a hagyományos ízek, mint a málna, az áfonya, az egres és a gesztenye helyett a csipkebogyó, a tökmag, napraforgómag vagy éppen bodza felhasználásában látták nyerési esélyeiket.


A zsűri összetett szempontrendszer alapján, anonim módon bírálta a tortákat. A fő hangsúly az íz, a küllem és az újszerűség mellett - a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaértékeken volt. A legfontosabb szempont ugyanis, hogy a kiválasztott torták mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető legyen, melyet bátran fogyaszthatnak akár cukorbetegek is. A versenyművek megalkotásához idén is a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak a cukrászok. A 2019-es győztest júniusban választja ki a zsűri.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták kerültek:


Mandulatorta cukormentesen – Szamos Marcipán Kft, Budapest

 


Eredendő bűn – Álomsüti, Budapest

 


Körös-menti Egres – Tímár Panzió és Étterem, Gyomaendrőd

 


Boldogasszony csipkéje - Reök Kézműves Cukrászda, Szeged

 


Cukormentes Kicsi Gesztenye - A Cappella Cukrászda, Szeged

 

A Magyarország Tortája verseny döntős tortái a következők:
Akali meggyes mandula – Mészáros Cukrászda, Szombathely
Emile emlékére – Művész Kávéház, Budapest
Sopron hűsége – Hoffer Cukrászda, Sopron
Boldogasszony csipkéje – Tóth Cukrászda, Dunaföldvár
Kékestető – Hisztéria Cukrászda, Budapest

2019. JÚNIUS - PRÓBASÜTÉS - DÖNTŐ

Kapcsolat

Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Cím: 1124 Budapest, Csörsz u. 57.
Telefon/ Fax: +36 1 202 0103
E-mail: diabetes@egycseppfigyelem.hu

Adószám:
18255858-2-43

Számlaszám: 14100244-76647749-01000003
Számlavezető intézmény neve: Sberbank Magyarország Zrt.

Rendelkező nyilatkozat az adó 1%-áról

A NAV tájékoztatása az SZJA 1% adományozásról