Cukkerberg BLOG
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány blogja
Sztorik, tapasztalatok, kutatások, érdekességek - minden a cukorbetegségről.

 

Zsűri

 

„Büszke vagyok rá, hogy az Egy Csepp Figyelem Alapítvány életre hívta ezt a versenyt, és így sokaknak mutathatjuk meg: egy édesség nem csak egészséges lehet cukor nélkül, de nagyon finom is”

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója

 

 

 

 

"Az édességkészítők feladata mindig is a cukor adta élmény közvetítése volt a süteményeken keresztül a fogyasztói felé. Ma már úgy kell alkotni elegáns, egyedi édességeket, hogy közben a cukorra, lisztre, laktózra érzékenyek számára is fogyaszthatóak legyenek, de a mentességek ne jelentsenek alacsonyabb élvezeti értéket. Azért örülök a Magyarország Cukormentes Tortája versenynek, mert egyrészt egyedülálló kezdeményezésnek tartom - amire már régóta szükség volt - , másrészt akár zsűritagról, dietetikusról, cukrászról vagy versenyzőről van szó itt meg tudjuk osztani tapasztalatainkat, és nagyon sokat tudunk tanulni a másiktól.”

Bechmann György, a Zsolnay Kávéház cukrászmestere - Zsűrielnök

 

 

"Első alkalommal veszek részt a Magyarország Cukormentes Tortája zsűrizésében., mely egy új kihívás számomra. Mivel a versenyzéseim során a zsűri tagjai magas mérce elé állítottak, ezért én is szeretném ezt a színvonalat folytatni. Bízom benne, hogy olyan torta lesz az idei győztes, mely nem csak a szakma elismerését váltja ki, de a közönség is elégedett lesz vele".

Sulyán Pál cukrász, a Sulyán Cukrászda vezetője

 

 

"Cukrászdánkban egyre gyakrabban előfordul, hogy a vendég rendeléskor valamilyen " mentességgel " kéri a süteményeket. Ez igazi kihívás számunkra, de igyekszünk ezekre az igényekre is felkészülni. Ezért is örültem annak, hogy ipartestületi tag révén felkértek zsűrizni, amit nagy örömmel el is vállaltam. A  Magyarország fagylalt verseny zsűriében már "megcsapott" a gasztroverseny szele. Tehát  őszinte érdeklődéssel várom a feladatot. Bízom abban, hogy hasznos, érdekes, tanulságos verseny lesz , mind a résztvevők, mind  a zsűri számára."

Szőke Zoltán cukrász, a hódmezővásárhelyi Szőke Cukrászda vezetője

 

"Napi rendszerességgel fogyasztok tortákat, süteményeket, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy imádom az édességeket! Nem vagyok tehát szakmabeli, csak egy egyszerű "sütibolond", aki szerint egy édességnek nem csak az élvezeti értéke, hanem az egészségre gyakorolt hatása is nagyon fontos, főleg ha rajong értük az ember. Ezért örülök neki, hogy az Egy Csepp Figyelem Alapítványnak is köszönhetően, egyre nagyobb a kínálat azokból a cukormentes finomságokból, amiket bátrabban fogyaszthatnak azok is, akiknek eddig egészségügyi kockázatok miatt le kellett mondaniuk az édes élvezetekről."

Vadon János, rádiós műsorvezető, a Reggeli Show műsorvezetője

 

"Az édes íz szeretete, sokunkat a csecsemőkortól, egy életen át elkísér. Miközben eszünkkel már tudjuk, hogy a finomított cukor és a „fehér” liszt nem szolgálja egészségünk megőrzését, mégis nehéz ellenállni a belőlük készült, lelkünket is simogató ízeknek. De, lehet egészségesebb is, ami finom. A torta  nem csak azoknak nyújt élvezetet, akik tudatosan egészségesebb alapanyagokból szeretnék fogyasztani az édes ízeket is, hanem  azoknak is, akik betegségük miatt nem fogyaszthatják a finomított cukrot tartalmazó készítményeket" 

Gyurcsáné Kondrát Ilona, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Terápiás Dietetikus Munkacsoport vezetője, vezetőségi tag 

 

A cukorbetegek gondozása során többször tapasztaljuk, hogy a betegek lesütött szemmel bevallják: "vétkeztem, mert a gyermekem, kisunokám születésnapjára készített tortából ettem". "Nem is mertem megmérni a vércukrom, mert biztosan magas volt." Gyakorló diabetológusként biztos vagyok benne, hogy ilyen esemény a legtöbb cukorbeteg életében előfordul. Fontosnak tartom, hogy a cukorbeteg is teljes életet élhessen és az "édességek" közül választhasson olyan ételt, mely nem emeli meg a vércukrát lényegesen, és a kalória mennyiség miatt sem kell aggódnia. A Magyarország Cukormentes Tortája program része lehet annak az életmód változtatásnak, melyet a cukorbetegnek a betegség felismerésétől folytatnia kell annak érdekében, hogy megelőzhesse a cukorbetegség miatti szövődmények kialakulását.

Dr. Bibok György, a verseny főtámogatója, a 77 Elektronika Kft. orvosigazgatója.

 

„ Minden évben a zsűri azt a tortát találja a legjobbnak a mezőnyben, amely kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaz, és amely minden bizonnyal a közönség körében is tetszést arat majd. Azokat a tortákat kedveltük inkább, amelyek nem hagyományos cukrászsüteményt igyekeztek cukormentes formában lemásolni, hanem inkább újszerű és kreatív alternatívát mutatnak.”

Mautner Zsófia, a zsűri tiszteletbeli elnöke, a Chili & Vanília blog szerzője

 

"Dietetikusként rendkívül fontosnak tartom, hogy a cukrászdákban és a háziasszonyok repertoárjában is szerepeljenek alacsony energia- és szénhidráttartalmú desszertek, amelyeket a cukorbetegek és a tudatosan táplálkozók is nyugodtan fogyaszthatnak. Külön kihívást jelent úgy elkészíteni ezeket az édességeket, hogy ízélményben, textúrában se jelentsen kompromisszumot a hozzáadott cukor és finomított liszt elhagyása. Örömmel látom, hogy a szakemberek és hobby-cukrászok egyre szélesebb köre vesz részt programunkban, ezzel is segítve az újszerű, egészségtudatos étrendbe illeszthető alapanyagok terjedését. Ez egy olyan verseny, amelyen minden induló nyer!"

Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa - A verseny szakmai tanácsadója

   

 

 

Kapcsolat

Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Cím: 1124 Budapest, Csörsz u. 57.
Telefon/ Fax: +36 1 202 0103
E-mail: diabetes@egycseppfigyelem.hu

Adószám:
18255858-2-43

Számlaszám: 14100244-76647749-01000003
Számlavezető intézmény neve: Sberbank Magyarország Zrt.

Rendelkező nyilatkozat az adó 1%-áról

A NAV tájékoztatása az SZJA 1% adományozásról