Cukkerberg BLOG
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány blogja
Sztorik, tapasztalatok, kutatások, érdekességek - minden a cukorbetegségről.

Koleszterinszint mérés

Magyarországon a felnőttek több mint 50 %-ának kórosan magas, 5,2 mmol/liter feletti a koleszterin értéke – e zsírfajta egyébként a sejtek nélkülözhetetlen alkotóeleme.

A koleszterint részben táplálék formájában juttatjuk be a szervezetünkbe, másrészt mi magunk, pontosabban a májunk is állít elő koleszterint.

A vérkeringésben két különböző koleszterin szállító anyag létezik. A "rossz" LDL-szállító a koleszterint a májból a szervezetbe viszi, míg a "jó" HDL-szállító a fölösleges koleszterint visszaviszi ehhez az "átrakóhelyhez", majd a májon és a beleken keresztül történik a koleszterin kiválasztása. Ha túl sok LDL van úton a vérkeringésben, a vele együtt "közlekedő" "rossz" koleszterin lerakódik az erekben érszűkületet okozva.

Ha folytonosan magas a koleszterinszint, ez lassan lerakódik az erek falaira és lepedéket képez, amik elzárják az ereket, vagy a lepedék egy része vérrög képződéséhez vezethet. Ha az elzáródás a szívben történik, akkor szívrohamról beszélünk, ha az agyban, akkor stroke-ról (szélütés). Magas koleszterinszintet okozhatnak a genetikailag öröklődő zsíranyagcsere-zavarok, a pajzsmirigy, máj és vese megbetegedései, a helytelen, túl zsíros táplálkozás, a mozgáshiányos életmód. A szérum koleszterinszintnek 65 év alatti személyeknél 3,88-5,20 mmol/liter között, a már más rizikókkal rendelkezőknek (magas vérnyomás, dohányzás) 2,88-4,46 mmol/liter között kell lennie.

A programban részt vevő patikák folyamatosan kapcsolódnak a koleszterin-programhoz is, vagyis 2008 májusától már nem csak vércukrot, vérnyomást, hanem koleszterinszintet is lehet méretni bizonyos gyógyszertárakban.

INFORMÁCIÓ A CSEPPONT PATIKAHETEKRŐL

Kapcsolat

Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Cím: 1124 Budapest, Csörsz u. 57.
Telefon/ Fax: +36 1 202 0103
E-mail: diabetes@egycseppfigyelem.hu

Adószám:
18255858-2-43

Számlaszám: 14100244-76647749-01000003
Számlavezető intézmény neve: Sberbank Magyarország Zrt.

Rendelkező nyilatkozat az adó 1%-áról

A NAV tájékoztatása az SZJA 1% adományozásról