Cukkerberg BLOG
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány blogja
Sztorik, tapasztalatok, kutatások, érdekességek - minden a cukorbetegségről.

Vérnyomásmérés

Minden negyedik felnőttnek magas a vérnyomása Magyarországon, és a fiatalok között is egyre gyakoribb ez a betegség. Sokan nem tudnak róla, mások pedig hiába tudják, nem vesznek tudomást róla. A Magyar Hypertonia Társaság által közzétett adat döbbenetes. Pedig a hypertonia súlyos, akár életveszélyes szövődményekkel járhat mint például az agyvérzés vagy az infarktus. Az érintettek egy része azért nem tud betegségéről, mert nincsenek különösebb tünetei, az orvosok szerint amikor már „gyanújelei” vannak, mint a szédülés, vagy a fejfájás, akkor már a betegség szövődményeket okozott a szervezetben.

 

Mit tehetünk?

Időnként ellenőriztessük vérnyomásunkat! Ebben segítenek a patikusok is. A gyógyszerész szervezetek az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal közösen évekkel ezelőtt indították útjára a patikai programokat, amelyekben elsőként 2005 novemberében bevezették a vércukormérést az alapítvány logójával jelölt patikákban. Ma már közel 500 ilyen gyógyszertár van az országban, amelyekben bárki megmérheti a saját vércukrát vagy vérnyomását.

Ha valaki megméreti a vérnyomását patikában, vagy az Egy Csepp Figyelem Alapítvány rendezvényein, megismerheti a határértékeket: magas vérnyomásról beszélünk, ha valakinek az orvosnál 140/90-nél magasabb az érték, de otthoni mérésnél már  a 135/85 érték is magasnak számít. Diagnózist csak orvos állíthat fel, és az esetleges kezelésről is csak ő dönthet. Ezért ha valakinél a kívánatosnál magasabb az érték a patikában, a gyógyszerész további tanácsokat ad.

A magasvérnyomás-betegség nem gyógyítható, de a beteg együttműködésével zajló megfelelő orvosi kezeléssel elérhető és fenntartható a normális, vagy éppen optimális vérnyomás (120/80), és így a későbbi szövődmények elkerülhetők.

A Cseppont Patikák folyamatosan kapcsolódnak a koleszterin-programhoz is, vagyis 2008 májusától már nem csak vércukrot, vérnyomást, hanem koleszterinszintet is lehet méretni bizonyos gyógyszertárakban.

 

INFORMÁCIÓ A CSEPPONT PATIKAHETEKRŐL

Kapcsolat

Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Cím: 1124 Budapest, Csörsz u. 57.
Telefon/ Fax: +36 1 202 0103
E-mail: diabetes@egycseppfigyelem.hu

Adószám:
18255858-2-43

Számlaszám: 14100244-76647749-01000003
Számlavezető intézmény neve: Sberbank Magyarország Zrt.

Rendelkező nyilatkozat az adó 1%-áról

A NAV tájékoztatása az SZJA 1% adományozásról