Cukkerberg BLOG
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány blogja
Sztorik, tapasztalatok, kutatások, érdekességek - minden a cukorbetegségről.

Vércukorszint mérés

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a gyógyszerész szervezetekkel közösen 2005 novemberében, a Diabétesz Világnapon indította el országos programját, amelynek célja a cukorbetegség korai felismerése valamint felhívni a figyelmet a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint veszélyeire.

A Cseppont Patika logóval megjelölt mintegy 500 gyógyszertárban azóta bárki megméretheti saját vércukorszintjét jelképes összegért a patikus segítségével, és kap felvilágosítást a mért vércukorértékről, a cukorbetegségről és annak veszélyeiről. (Fontos megjegyezni, hogy a patikai mérés eredménye kizárólag tájékoztató jellegű adat, aminek a célja a figyelemfelkeltés, tájékoztatás, és nem diagnózis.)

A mérés után az érdeklődők kapnak egy mérőlapot a patikustól, amellyel elmehetnek a háziorvosukhoz, vagy diabetológiai szakrendelésre, ahol laboratóriumi körülmények között ellenőrzik, hogy valóban diabéteszről van-e szó.

A regisztrált gyógyszertári esetek között volt olyan, akinél - miután 31 mmol/l volt a vércukorszintje, és elment a háziorvoshoz - diagnosztizálták a cukorbetegséget, és kórházba került. Ma már szakorvos gondozza, jó kezekben van, és bízhat abban, hogy a korai felismerés révén elkerüli a fel nem fedezett, vagy rosszul kezelt cukorbetegség súlyos érszövődményeit: vakságot, szívinfarktust, vesebetegséget, amputációt.

A túl magas és a túl alacsony vércukorértékek egyaránt veszélyesek. A kívánatos vércukorszint éhgyomorra 5,5 mmol/l alatt, étkezés után 120 perccel 7,8 mmol/l alatt van.

Ma Magyarországon legalább másfélmillió embert érint a cukorbetegség. Hétszázezer regisztrált cukorbeteg mellett legalább ugyanennyien nem tudnak róla, hogy magasabb a vércukorszintjük a kelleténél. Az alapítvány azt szeretné, ha minél többen fordítanának „egy csepp figyelmet” egészségükre.

INFORMÁCIÓ A CSEPPONT PATIKAHETEKRŐL

Kapcsolat

Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Cím: 1124 Budapest, Csörsz u. 57.
Telefon/ Fax: +36 1 202 0103
E-mail: diabetes@egycseppfigyelem.hu

Adószám:
18255858-2-43

Számlaszám: 14100244-76647749-01000003
Számlavezető intézmény neve: Sberbank Magyarország Zrt.

Rendelkező nyilatkozat az adó 1%-áról

A NAV tájékoztatása az SZJA 1% adományozásról