Cukkerberg BLOG
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány blogja
Sztorik, tapasztalatok, kutatások, érdekességek - minden a cukorbetegségről.

 

Kérdezze az Alapítvány diabetológusát!

Dr. Kis János Tibor, belgyógyász, diabetológus néhány héten belül válaszol Önnek a diabétesszel, illetve annak megelőzésével, korai felismerésével kapcsolatos kérdéseire.

Tegye fel kérdését!


Kérjük gépelje be a képen látható betüket vagy a matematikai művelet eredményét:
2015. 04. 20. 10:48

Kedves Doktor úr! 2-es típusú cukorbeteg a nagypapám, aki nem hajlandó betartani a diétát. 120 kg-ból nem tud leadni, ezért a mozgása is nehézkes. Senkire nem hallgat, hogy kevesebbet és diétás ételeket egyen, és sétáljon. Az életmódján nem akar változtatni, és ideges lesz, ha szóba hozzuk. Mi meg kétségbe vagyunk esve és féltjük. Mit javasol? Üdvözlettel: Betti

2015. 03. 29. 16:18

Kedves Doktor Úr! 2-es tipusus cukorbeteg vagyok 10 éve. Eddig diétával sikerült "kordában" tartanom a vércukor értékeimet. (HgA1c 6,2- 7,1 közöttiek voltak). A téli hónapokban kicsit inaktiv voltam - 3 hete álltam vissza a mindennapos hajtós munkába ( piacon dolgozom eladóként, ami állandóan mozgásban tart). Az utóbbi napokban meglepetésemre egyre magasabb vércukor értékeket mérek otthon, pedig a diétát tartom, elvileg a mozgás mennyisége nőtt - s nem tudom a magyarázatát. Hajnalonként arra ébredek, hogy izzadságban úszom - ha megmérem a vércukromat nem mérek sem alacsony, sem magas értékeket - de az éhgyomri értékeim 10,2 és 13,7 között mozognak. Nem igazán értem mi történhetett - talán a hajnali kelés, és az egész napos rohangálással járó stressz űz velem tréfát? Ön szerint, mi az oka, és mit tehetnék, hogy gyógyszer nélkül is normalizálódjanak az értékeim? Válaszát előre is köszönöm: Barbara

2015. 03. 27. 12:30

Tisztelt Doktor úr! Kicsit össze vagyok zavarodva. A nőgyógyászom a terheléses vérvizsgálat eredménye alapján inzulinrezisztenciát állapított meg nálam, és gyógyszert (Merckformin 850) is felírt. Bár sok tünetem stimmel, a némi kutakodás után kicsit elbizonytalanodtam. a Homa indexem normális, az inzulinértékeim szintén a tűréshatáron (0 perces 25 uIU/ml-ig, terheléses 45 uIU/ml-ig normális) vannak, ugyanakkor a terhelt értékem (60 perces) több mint az éhgyomori 5-szöröse, a 120 perces pedig több, mint a kétszerese. Nagyon megköszönném, ha segítene rendet tenni a káoszban. Előre is nagyon köszönöm: Renáta Eeedményeim: Vércukor-terhelés:0 perces 5,2 mIU/L Inzulin 0 perces 6,3 mIU/L Homa: 1,456 Vércukor-terhelés:60 perces 5 mIU/L Inzulin 60 perces 34,50 mIU/L Vércukor-terhelés:120 perces 5,3 mIU/L Inzulin-120 perces 27,40 mIU/L

2015. 03. 24. 18:00

Tisztelt Doktor Úr, Édesanyám 2-es típusú cukorbeteg. Tavaly év végéig a cukra viszonylag normális volt, az éhgyomori érték 7 körül mozgott napi 1 tabletta 4mg Amaryl segítségével. Aztán többször nagyon erős székrekedése lett, amivel kórházba került. Az mondták az orvosok, hogy több mint valószínű hogy az Amaryl okozta a székrekedést, így elvették tőle, és napi 2*1000mg Meforat írtak fel neki. Ezt év eleje óta szedi. Azóta a cukra csak emelkedik: az éhgyomori érték 9 körüli, de a múltkor egy könnyű reggeli után 17 volt. Akkor visszament az orvoshoz aki azt mondta, hogy vegye vissza az Amarylt reggel+délben és este vegyen be 1000-1000mg Meforalt. Tanácsot szeretnék kérni a doktor Úrtól, hogy Ön szerint valóban ezek a megfelelő gyógyszerek, vagy vannak korszerűbb készítmények is? Félünk nehogy megint visszatérjen a székrekedés, ill. a magas cukorérték. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, Csilla

2015. 03. 21. 15:42

Tisztelt Doktor úr! Merckformin XR 500 mg tablettát szedek napi 2x1 dózisban. Szombat reggel már nem tudtam bevenni a gyógyszert, mert elfogyott és receptem nincs, hogy kiváltsam. Legközelebb hétfőn tudom kiíratni. Lesz-e valami bajom emiatt, ill. mit kell tennem ha valami miatt nem szedem be a gyógyszert. Mostantól persze nagyon fogok ügyelni, hogy ki ne fogyjon, ne legyen ilyen problémám. Üdvözlettel: K.R.I

2015. 03. 15. 19:30

Kedves Doktor Úr! Mi a véleménye a belélegezhető inzulinról? Most olvastam egy Afrezza nevű ilyen készítményről. 1-es és 2-es tipusú diabétesz esetében is hatásos lenne? Ön mennyire látná hatékonynak, illetve, hosszú távú alkalmazása káros lehet-e a tüdőre, nyálkahártyára? Milyen eséllyel lesz nálunk hasonló készítmény elérhető, ha igen, mit jósol, kb. mikortól? Köszönettel: Edina.

2015. 03. 14. 15:45

Kedves Doktor Úr! Hamarosan itt az óraátállítás ideje. December óta van inzulinpumpám, így semmi tapasztalatom még, hogyan lehet leghatékonyabban megoldani az átállítást. Mit javasol, mi a legjobb módszer? Köszönettel: Réka

2015. 03. 12. 20:06

Tiszteletem Doktor Úr! Minap voltam laborban, nem cukor probléma miatt nem vagyok cukros. Éhgyomri cukrom 8.1 lett. Háziorvos azt mondta nem kell vele törődni de elmentem belgyógyász orvoshoz nem magamtól hanem mert egyéb probléma miatt oda küldött a házi orvosom. Megnézte a labor papírt majd visszaküldött laborba újabb vérvételre a cukor miatt. Megint 8.3 lett utána irt egy másik laboros papírt amin terhelést kért mert szerinte ez nem jó. Közben a háziorvosnak mutattam a laborerdményt aki szerint teljesen felesleges a terhelés mert szerinte 2-es cukros lehetek és gyógyszert akart felírni. A laborbeutalót elvette. Ilyenkor mi a teendő most akkor kell az a terhelés vagy nem? Én úgy gondolom az a belgyógyász jó orvos én megbízok benne de a háziorvos véleménye meg az övé nem egyezik. Nekem a betegnek kell eldönteni mi a jó nekem? Hogy melyiknek van igaza? Üdvözlettel: Tibor

2015. 03. 11. 19:11

Olyan sokszor olvasom, hogy a "jól együttműködő beteg". Mit takar ez pontosan?

2015. 03. 11. 13:11

Tisztelt Doktor ÚR! 30 hetes kismama vagyok. A 25. héten végzett terheléses vércukorvizsgálat emelkedett éhomi vércukorszintet mutatott (6,3), a terheléses jó volt. Diabetológushoz nem küldtek, így az internetről szerzett információk alapján diétázom (napi 5-szöri étkezés, 180 g ch/nap). Szereztem be vércukormérőt, de csak az éhomi értékeket ellenőriztem, mivel azt mondták a terhelésese értékek jók. A héten újabb vércukor vizsgálatot végeztek, amelynek eredményeképpen a 30 g ch-ot tartalmazó reggeli utáni 1 órás vércukrom 9, a másfél órás 8,4, a két órás pedig 6,1 lett. Az éhgyomri 5,3 volt. Vacsora után (fehér zsemle) 1 órával 7,2; 1,5 órával 7,4; és két órával 8,2 lett a vércukrom. Kicsit több, mint 3 órával 5,8. (ezek már itthoni vércukormérővel mért értékek). A dietetikus szerint jól csinálom a diétát, és nincs szükség más beavatkozásra, az orvos azonban inzulint javasolt ezekre az értékekre. Ön mit javasol? Ezek az értékek beleférnek a normális ingadozásba, vagy valóban szükséges az inzulin? Mi lehet az oka annak, hogy a vacsora utáni értékek emelkedő tendenciát mutatnak? Mikor kell mérni a vércukrot (a dietetikus másfél, az orvos 1 órát mondott)? 7 feletti érték esetén valóban szükséges az inzulin? Elnézést, ha hosszú voltam, de nagyon aggódom a babám egészségéért! Ön szerint a fenti ingadozások okozhattak kárt a magzatban? Köszönettel: Bea

2015. 03. 09. 19:44

Kedves Doktor Úr! 2-es tipusú diabétesz esetében alkalmazható az inzulinpumpa? Azt tudom, hogy nem támogatja az OEP, de hasznos a pumpa ilyen esetben? Napi 3 gyors és 1 bázis inzulint ki lehet vele váltani úgy, hogy a Metformin megmaradna mellette? Úgy tudom, hogy régebben volt Magyarországon is olyan inzulinpumpa, amit 2-es tipusú cukorbetegeknek is javasoltak. Miben különbözik egy ilyen inzulinpumpa az 1-es cukrosoknak javasolt készüléktől? Tisztelettel: János

2015. 03. 09. 19:37

Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki szteroid kezelést kap, emiatt diabétesz alakul ki (jelenleg inzulin adása szükséges), akkor a szteroid elhagyása után a diabétesz milyen eséllyel szűnik meg? Illetve, milyen eséllyel jBefolyásolja-e a kimenetet, hogy milyen hosszú ideig kell a szteroidokat szedni, illetve, rontja az inzulin elhagyásának esélyét a huzamosabb ideig alkalmaelentkezik a későbbiekben diabétesz, ha most a szteroid elhagyása után a vércukor rendeződik? zása? Köszönettel: Réka

2015. 03. 09. 19:36

Tisztelt dr. Úr! Lányom 1-es típusú cukorbeteg. Nemrég elkapta az influenzát. Utána magasabb cukrokat mértünk, kezelő orvosa azt mondta, hogy ez betegség után így van. Most már normalizálódtak az értékek, de a reggeli cukrát viszont nem tudjuk 7 alá vinni. Régebben 4-6 értékeket mértünk általában. Kérdésem, hogy mitől lehet a reggeli, kissé magasabb értéke? Az esti inzulinját is felemeltük már 1 egységgel, de akkor sem lesz kevesebb, mint amikor eggyel kevesebbet adtunk be. Sőt, ugyanannyi.Válaszát előre is köszönöm!

2015. 03. 09. 14:22

Tisztelt Doktor Úr! 29 hetes Crohn beteg kismama vagyok. A 25. héten voltam terheléses vércukorvizsgálaton, ahol az éhgyomri értékem 6,3 lett, a 2 órás terheléses (75 g cukros víz után) 6,2. A nőgyógyászom diétát javasolt, de nem küldött el diabetológiára. A diétát igyekszem betartani, de az éhgyomri értékem eddig nem ment 5,4 alá, ma pedig reggeli után 1 órával 7 lett a vércukrom. Ön szerint szükség lehet inzulinra, vagy csak szigorítanom kellene a diétát? Árthatok ilyen értékekkel a babának? Köszönettel!

2015. 03. 07. 11:56

Tisztelt Doktor Úr! 1-es típusú diabetesben miért nem adható a Vivtoza inj. ? Előre is köszönöm a választ.

2015. 03. 06. 14:57

Kedves Doktor Úr! Az Alex a keksz csapata egy, az étel-intoleranciában szenvedő gyerekek számára kifejlesztett hiánypótló keksz-családdal kíván jelentkezni a piacon. Szeretnénk kérni szíves támogatásukat, ami abban nyilvánulna meg - hogy ha Önök arra érdemesnek tartják és hozzájárulnak - a csomagoláson feltüntetnénk ajánlásukat: "Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ajánlásával." Biztos vagyok benne, hogy ez megnyugtató lenne a szülők számára. Legyen olyan kedves, adja meg az e-mail címét, ahová a tájékoztató anyagot eljuttathatom szíves véleményezésére. Termékeinkről előzetesen tájékozódhat a www.alexakeksz.hu weboldalon is és jelen vagyunk a facebookon/Alex a keksz címszó alatt. Köszönettel és üdvözlettel az Alex a keksz csapata nevében: Koncz Krisztina info@alexakeksz.hu 06-20-587-6279

2015. 02. 25. 14:52

Kedves Doktor Úr! A második terhességem alatt sajnos gesztációs diabéteszt állapítottak meg (120 perces terheléses eredményem 7,8 volt). Szülés után 8 héttel voltam ellenőrzésen, ahol a 120 perces terheléses eredményem 7,7 lett. Kérdésem az lenne, hogy ez az eredmény mennyire számít rossznak? Van rá esély, hogy diétával még javulhat? ill. mennyire szigoruan diétázzak? Előfordulhat, hogy az én szervezetemnek egyszerűen csak több időre van szüksége a terhesség után, hogy az eredeti állapot beálljon? Vagy úgymond nincs visszaút, ez a cukorbetegség "előszobája" számomra bármit is csinálok? (egyébként teljesen normális testalkatú vagyok, 32 éves, első terhességemnél nem volt GDM). Köszönettel!

2015. 02. 25. 08:09

Tisztelt Doktor Úr!Hat éve vagyok 2-es típusú cukorbeteg.A mertformin helyet VIVTOZA nevü oldatot ajánlott az orvos,de nem merem kipróbálni. Szeretném tudni,hogy mi a véleménye erről a vércukor csökkentő injekcios oldatról?Válaszát köszönöm

2015. 02. 25. 07:56

Tisztelt Doktor Úr!Mindent megpróbálok a cukor betegségem karbantartásanál,de sajnos nem trudom kiküszöbölni a reggeli 7 körüli ch értéket.Kérem válaszával segítsen rájönni,hogy miért van az, hogy az éhomi vércukor 7,iszom egy kávét pici tejjelmeg egy kk.O értékü cukorral.Majd 2 óra múlva 8.1 lett..Ezután reggeliztem egy teljeskiörlésü kenyeret májkrémmel,és bevettem a mertformin/1000/-t és kétóra múlva 10,6-lett.Kérem segítsen,hogy megkell-e enni az előirt 25CH-t,vagy nem baj-e ha randszerint kevessebbet eszem meg a CH-ból.Bár így 6 hónap alatt 13 kg-ot fogytam,de a cukrom nem akar 7-8-ról lejjebb menni.Kérem segítsen a gyógyulásban.Köszönöm válaszát Zsuzsa54.

2015. 02. 24. 09:59

Tisztelt Doktorúr! Aziránt érdeklődnék, hogy a metformin (2x1000 mg merckformin) okozhat-e kifejezetten nyákos hasmenést, illetve nyákürítést. A hasmenés a gyógyszer bevételétől és étkezéstől, étel milyenségétől függetlenül szinte csak ébredés után, illetve reggeli/délelőtti órákban jelentkezik. A gyógyszert pcos-re szedem (jelenleg napi 2x2000 mg inozitollal együtt) Köszönöm válaszát!

2015. 02. 21. 11:27

Kedves Doktor Úr! DKA okozhat agyvérzést? Kisfiam 2 éves korában lett diagnosztizálva cukorbetegséggel 61-es cukor mellett. Ezzel egyidőben agyvérzés alakult ki nála. Akkor nekünk azt mondták hogy a magas cukor és a cukorbetegség miatt alakult ki. Most viszont véletlen talátam egy blogot Facebookon ahol egy 5 éves kislány január végén került hasonló állapotba, 63-as cukor mellett diagnosztizálták. Ott is agyvérzés állt elő, de a szülők azt írták, túl gyorsan húzták le a kislány cukrát, és a hirtelen fellépő nyomáskülönbég okozta az agyi problémát. Ha ez így van, akkor a mi esetünkben ez műhiba volt? Nem maga DKA okozta a vérzést? Mi elfogadtuk a helyzetünket, de ha valóban egy hiba miatt alakult ki az állapot akkor most lehetne egy csak cukorbeteg kisfiam, aki most óvodás lehetne és jövőre iskolába mehetne mint a többi hasonló korú kisgyermek. Tisztelettel: K. Adrienn

2015. 02. 20. 17:27

Először is köszönöm szépen a választ. Ezek szerint az inzulinban mutatkozó ugrás több egységnyi ugrás nem baj. Az elnyújtott inzulinválasz okozhat valamilyen gondot?

2015. 02. 20. 14:19

Tisztelt Doktor Úr! 33 éves nő vagyok, 178 cm magas, 68 kg. 1 évvel ezelőtt inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam, valamint pajzsmirigy alulműködést. Gyógyszert kaptam L-thyroxint és Merckformin XR -t 500 mg napi 1 szem. Az utóbbi időben elfogyott a lelkierőm, sem a diétát nem tartom, sem a gyógyszert nem szedem. A gyógyszert a nőgyógyászom írta fel, menstruációs zavarok miatt. A menstruációm nem rendeződött, rövidek a ciklusaim, nem esem teherbe. Régebben is küszködtem hüvelyi gombás fertőzéssel, de az utóbbi időben havi szinten megjelenik,szinte állandósult ami nagyon zavaró. Emellett gyakran érzem magam furcsán, mintha " berúgtam " volna, fáradt vagyok, szédülök, nagyon szomjas vagyok. Elkezdtem mérni a vércukromat ( az IR kiderülésekor glükoz értékeim eltérést nem mutattak) reggel éhgyomorra többször mértem 7,8 értéket, étkezés után két órával pedig 9-11 között.Kicsit megijedtem ezért felkerestem házi orvosomat, de ő kinevett mivel vékony vagyok, nem lehetek cukorbeteg. Ön mit tanácsol? Köszönettel Juli

2015. 02. 20. 13:39

Kedves Doktor Úr! Tanácsát szeretném kérni. PCOS szindrómát és meddőséget állapítottak meg 2002-ben. A vércukorral akkor nem volt problémám(normál szint)A további vizsgálatok abbamaradtak, mert időközben örökbe fogadtunk egy édes kislányt.2011-ben elmentem vissza az endokrinológiára, rengeteg súlyfelesleget szedtem fel, valamint a szőrnövekedés is zavart. Laborvizsgálat alapján diabétesz 2 állapítottak meg. Éhgyomi: 7.00 120 perces érték: 11.6.(előtte való napon sok édességet fogyasztottam)Meforál 500-as gyógyszert kezdtem szedni, de csak 2014. februárjától.Azóta mérem a vércukorszintet, általában az éhgyomi 5.9-6.8 között ingadozik, étkezés után 7.8-8.5. Sajnos nagyon nehezen tartom be a diétát, sokszor nem is,még így gyógyszer mellett sem. Barátnőm szintén 2 típusú diabéteszes, sokat beszélünk a diabéteszről. Azt mondta, hogy neki a vércukorterhelésnél vércukrot és inzulint is néztek, lehet hogy én nem is vagyok diabéteszes. Egy kicsit összezavarodtam. Lehet, hogy újból kérnem kell egy vércukorterheléses vizsgálatot? (Amikor diétáztam fogytam 10. kg-ot, a laborvizsgálat eredménye tavaly márciusban éhgyomi:5.8 lett). Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Judit

2015. 02. 19. 19:10

Tisztelt Szakértő! Laboreredményemmel kapcsolatba szeretném kikérni a véleményét: Glükóz éhomi: 5,1, 60 perces: 3,8, 120 perces: 4,7mmol/L Inzulin éhomi: 4,4, 60 perces: 19,7, 120 perces: 42,4mIU/L Kérdésem, hogy az eredményeim utalnak-e inzulinrezisztenciára. Válaszát előre is köszönöm!

Kapcsolat

Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Cím: 1124 Budapest, Csörsz u. 57.
Telefon/ Fax: +36 1 202 0103
E-mail: diabetes@egycseppfigyelem.hu

Adószám:
18255858-2-43

Számlaszám: 14100244-76647749-01000003
Számlavezető intézmény neve: Sberbank Magyarország Zrt.

Rendelkező nyilatkozat az adó 1%-áról

A NAV tájékoztatása az SZJA 1% adományozásról