Cukkerberg BLOG
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány blogja
Sztorik, tapasztalatok, kutatások, érdekességek - minden a cukorbetegségről.

 

Kérdezze az Alapítvány diabetológusát!

Dr. Kis János Tibor, belgyógyász, diabetológus néhány héten belül válaszol Önnek a diabétesszel, illetve annak megelőzésével, korai felismerésével kapcsolatos kérdéseire.

Tegye fel kérdését!


Kérjük gépelje be a képen látható betüket vagy a matematikai művelet eredményét:
2019. 05. 28. 09:35

Tisztelt Doktor Úr! Megismerkedtem egy kárpátaljai hölggyel, aki azt mesélte, hogy a lányának 1,5 éves korában inzulint akartak adni cukorbetegseg miatt, de ő nem engedte.. ezután szigorú diétát tartottak, talán valamilyen gyógyszert is kapott, ezt nem tudom pontosan. A lényeg, hogy 5 éves korára egészséges lett. Azóta éli az életét, lassan 40 éves, gyereke is van. Én nemrég lettem 1-es típusú cukorbeteg és feltámadt bennem a remény. Mi lehet a dolog magyarázata? Tényleg lehet ilyen, hogy elmúlik a cukorbetegség? Előre is köszönöm a választ! Eszter

2019. 05. 27. 14:33
Tisztelt Doktor Úr! A május 22-én 13:15-kor írt kérdésemre véletlenül kimaradt a válaszadás, miközben a később írt kérdés megválaszolásra került. Köszönöm, Tímea
2019. 05. 27. 10:24

Tisztelt Doktor Úr! Vércukrommal voltam laborban. Most diagnosztizáltak cukorbetegséggel. Gondolom hogy ez már az. HbA1c 7.3% volt. Az éhgyomri cukrom magam által mérve 7 szokott lenni, de újabban már 6.7 inkább. Evés után két órával 10-12 közt szór, van hogy 9. Vizeletben minden negatív, se cukor, se aceton. Írt fel Diaprel 60mg-ot reggel egy szemet, este egy szem 500mg Meforált. A meforálról, illetve a hatóanyagáról igen sok jót olvastam, bár van akinél hasmenést okoz. A Diaprel mennyire tekinthető modern antidiabetikumnak? Ha az inzulinelválasztásra hat nem meríti ki hamar a hasnyálmirigyet?

2019. 05. 26. 19:46

Tisztelt Doktor Úr ! 4 éve vagyok cukorbeteg, gyógyszert nem szedek, csak diétázom. Eddig jók voltak az értékeim, de az utóbbi napokban reggel 7 - 7,2 az mért érték. A diétát továbbra is becsülettel tartom. Okozhat emelkedést a stressz, idegesség ? Ha igen, mit tehetek ellene. Ami miatt stresszes az életem, azt sajnos nem lehet gyorsan megoldani. Köszönettel Nné Erika

2019. 05. 25. 12:51

A dohányzás emeli a cukrot?

2019. 05. 22. 13:15

Tisztelt Doktor Úr! Vércukor terheléses vizsgálaton az alábbi értékek születtek: Éhgyomri: cukor 5,0; 60 perces 9,1; 120 perces 4,7 inzulin 2,5; 33,8; 27 HOMA-IR 0,6. Szeretném kérni a véleményét az értékekimmel kapcsolatban. Köszönettel, Tímea.

2019. 05. 19. 17:43

Tisztelt Doktor úr! Másfél év próbálkozás után végre teherbe estem, jelenleg 5 hetes várandós vagyok. Aggodalmamat egy 1 éves lelet okozza. glükóz 0' (5,1 mmol/L) 60' (10,5mmol/L) 120' (6,3 mmol/L) inzulin 0' (4,9 mIU/L) 60' (55,6 mIU/L) 120' (31,6 mIU/L) Amikor ezek az értékek készültek egyáltalán nem figyeltem az étkezésemre, akár napi 2 tábla csokit befaltam, mondván megengedhetem magamnak mert 52 kg vagyok. Azóta édesítőszert használok és teljes kiörlésű pékárukat fogyasztok, azonban túlzás, hogy nagyon tartanám a diátát (gondolok itt elsősorban a napi 5X étkezésre, illetve nem számolgatok stb.) Amikor a baba fogant pláne elengedtem a diétát, mert egy olyan életszakaszomba kerültem. Kérdésem, hogy ez mennyire számít enyhe IR-nek? Igyekszem odafigyelni, de megmondom őszintén nagyon megnőtt az étvágyam. Egy kis édesség, pizza megárthat vagy inkább teljesen mondja le ezekről?

2019. 05. 16. 19:30

Jó napot. 4 éves fiam éhgyori vércukra eddigi leleteken. Első 8.9 volt második 5.9 volt harmadik 6.9 volt. Most mérni kell neki itthon de elég változatos éhgyomri 7.0 ebéd után 2.0 és vacsora után 5.1 volt. Másnap éhgyomri 4.0 ebédután 4.2 és vacsora után 2.6 volt. Vizsálatra küldték de. Agyerekorvos azt mondta hogy lehet az 1 es tipusú cukorbetegség alakul ki nálla. Ezen kivűl sokat jár pisilni és nem mindig birja vissza tartani és fáradékony. Ebbe szeretném véleményét kikérni. Sajnos szed gyogyszert asztmájára montelukaszt és frikszotidot puffba szükség esetén ventolint. Köszönöm válaszát

2019. 05. 13. 16:50

Tisztelt Doktor Ur. 37 eves,25 hetes kismama vagyok. Terheleses cukorvizsgalat eredmenyeim a kovetkezo,75 g glukoz elfogyasztasa utan. Ehgyomri:4,5 1 oras:6,07 2 oras:3,68 Szeretnem tudni,hogy rendben van ez az eredmeny? Valaszat koszonom szepen Tisztelettel:Reka

2019. 05. 07. 09:28

Tisztelt Doktor úr! 45 éves nő vagyok. 12 évvel ezelőtt eltávolították a pajzsmirigyem mindkét lebenyét, a szövettan autoimmunitást igazolt, Letroxot szedek. 3 évvel ezelőtt IGT-vel diagnosztizáltak, Merckformin XR-t szedek, 2000 mg-ot. Pár hete új orvoshoz kerültem, aki megnézette a C-peptid szintemet (eddig ilyen vizsgálat nem volt), amely alacsonynak bizonyult (0,72)Azt mondta, hogy ez már 1-es típusú cukorbetegségnek számít, de még nem kapok inzulint, majd fél év múlva menjek vissza, és újra megnézik. A HgA1C szintem az elmúlt években így alakult: 6,3-6,1-5,9-6,1, és jelenleg is 6,1. A májenzimjeim, cortizolszintem teljesen jó, viszont két éve vashiányos vagyok. Más eltérés nincs a vérképen. Tényleg elegendő, ha csak fél év múlva megyek C-peptid ellenőrzésre? Addig is a korábban alkalmazott 160 gr-os CH-diéta továbbra is megfelelő? Másképpen kell-e táplálkoznom ezzel az új diagnózissal, mint az IGT-vel? Válaszát előre is köszönöm!

2019. 04. 28. 17:33

Tisztelt Doktor Úr! Az elmúlt években szinte naponta van hipoglikémia szerű rosszullétem. A terheléses vizsgálatokon az alábbi eredményeket kaptam: 1. Éhgyomri glükóz: 4,8 mmol/l 120 perces glükóz: 2,7 mmol/l HgbA1C: 8,3 % 2. Éhgyomri glükóz: 4,4 mmol/l 30 perces glükóz: 6,4 mmol/l 60 perces glükóz: 4,4 mmol/l 120 perces glükóz: 3,1 mmol/l Inzulin: < 2 mU/L Inzulin 30 perc: 14,6 mU/L Inzulin 60 perc: 22,8 mU/L Inzulin 120 perc: < 2 mU/L C-peptid : 0,17 ng/mL Inzulinoma gyanúja miatt hasi ultrahangot és 72 órás éheztetési tesztet is végeztek (2 éve), ami negatív lett. legalacsonyabb vércukor 2,5 mmol/l inzulinszint (végig): < 2 mU/L C-peptid: 0,2-0,3 között Próbaképpen Merckformin XR gyógyszert írt az orvosom tavaly majd emelte az adagot, ami pár hónapig csökkentette a rosszullétek számát, de az utóbbi időben újra mindennapossá vált. Érdekelne az ön véleménye, mit javasolna, kihez forduljak vagy milyen vizsgálatot lenne érdemes elvégeztetni, hogy javuljon a helyzet? Köszönöm a válaszát.

2019. 04. 28. 07:51

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem a következő: 2.-es tipusú cukorbetegségem van 2011 óta. Sajnos gyógyszert nem szehetek. Este kell beadnom 4 e Levemir injekciót. Reggelente mért vércukorszintem megemelkedett,7-7,8.sajnos mostanában feszültebb is vagyok,pedig semmi okom nincs rá. Mit tetszik javasolni? Sajnos mostanában

2019. 04. 25. 18:07

T. Doktor ur! Véleményére lennék kiváncsi. 2-es tip. cukorbeteg vagyok, tablettás, ill. esti 8 E Lantussal. Mióta inzulint is adok magamnak, borzasztó izomfájdalmam van a combomban. Sajnos hosszu távon nem tudok menni, mindig meg kell állnom pihenni. Érszükületem nincs, kivizsgáltak. Önnek mi a véleménye erről? Köszönöm a válaszát!

2019. 04. 25. 09:20

T. Doktor úr! 55 éves férfi vagyok 10 kg túlsúllyal.: Voltam vércukor terheléses vizsgálaton. Az alábbi értékek születtek: Éhgyomri: cukor 4,72 60 perces 9,45 120 perces 4,96 inzulin 4,34 48,7 13,2 Homa2 index inzulinra 0,6 referencia (0,4-1,4) A 60 perces glükóz magasnak tűnik, fennáll az inzulinrezisztencia? Válaszát előre is köszönöm. Antal

2019. 04. 24. 12:07

Tisztelt doktor Úr! Szeretném kérni a véleményét az alábbi értékekkel kapcsolatban , válaszát előre is köszönöm! glükóz0 perc:4,2- glükóz120 perc:6-inzulin éhomi:11,77-inzulin120perc:168 . 44 éves, 78 kg os férfi vagyok. Tisztelettel köszönöm!

2019. 04. 17. 10:04

Tisztelt Doktor úr! 2-es típusú cukorbeteg vagyok. December óta szedek Forxiga 10 mg-os tablettát, a reggeli 60 mg-os Diaprel és esti 1000mg-os Meforál tabletták mellé. Laborleletem: Glukoz 5,9: HbA1C 6,3. A probémám az, hogy december óta, amióta a Forxiga 10mg-os tablettát szedem kb 6 kg-ot fogytam, és a fogyás nem akar leállni. Nem vagyok túlsúlyos, 175 cm magas és jelenleg 72 kg vagyok. Ön szerint okozhat ez a tabletta ilyen mérvű fogyást, ha igen nem probléma? Válaszát előre is köszönöm.

2019. 04. 15. 19:02

Tisztelt Doktor Úr! Most lettem cukorbeteg, illetve eddig nem tudtam róla.Az ízületekre kaptam szteroid injekciót, amely nagyon magas cukorértéket okozott. Lehetséges, hogy az injekció ilyen magas cukrot okozott?(21 érték és 190 vérnyomás) MEFORAL 1000 mg filmtabletta vagy állítólag a gyomornak könnyebb változata a MERCKFORMIN XR 1000 mg retard tabletta jobb?Melyiknek mi a hatóanyaga? Pár napja kerültem sürgősségi ellátásra, ahol elengedtek MEFORAL 1000 mg filmtabletta recepttel. diabetológiára csak május 2. nappal kaptam időpontot. A másik kérdésem, hogy az ízületi gyulladást okozhatta-e a magas cukor? A háziorvosom Diaprel MR 60 gyógyszert írt ki még reggeli szedésre. Nem tudom ennek sem, hogy milyen hatása van, azaz hosszan tartó-e a hatása.Előre is köszönöm a válaszát. Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra.

2019. 04. 12. 15:04

Tisztelt Dr. Kis János Tibor úr 2.es típusú Nem-inzulin-dependens cukorbetegségben szenvedek több mint 10 éve. Rendszeresen járok diabetológushoz, gyógyszeres kezelést kapok.A nagy gondom az hogy az orvos E1190 kóddal tünteti fel a Nem-inzulin-dependens cukorbetegségemet, az adó-jóváírásnál viszont ezen betegség szimplán E11 kóddal szerepel, de a betegség megnevezése ugyan az. Így a háziorvosom évek óta nem hajlandó az adójóváírásomhoz kiállítani a jogosultsági igazolást, így több százezer forintól esek el. Úgy gondolom jogosult lennék én is az adójóváírásra a törvény alapján. Tisztelettel várom válaszát, mit tegyek kihez forduljak, tanácstalan vagyok. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Horváth Tibor András Mob: +36-702658302 E-mail: htibora@gmail.com

2019. 04. 10. 06:37

Jó napot kívánok.szeretném megkérdezni 6.19 glükóz éhgyomorra volt vérvétel.mit ajánl mit ehetek 66 éves vagyok és sajnos meghíztam, nagyon félek a cukorbetegségtől.előre is köszönöm válaszát Mészáros Sándorné

2019. 04. 05. 07:07

Tisztelt Dr úr !Kérem legyen szíves eredményeket megtekinteni szükséges e merckformin?0perces glükóz:4,8 60perces glükóz 7,8 0perces inzulin 19.0060perces inzulin 72,10 120perces nem volt !Hónapja index4,05

2019. 04. 04. 10:51
Tisztelt Doktor Úr! Több éve, hogy étkezés után rosszul érzem magam, fáradt, erőtlen vagyok. Gyanakszom, hogy a vércukrom miatt lehet. Laborba rendszeresen járok ahol az éhgyomri cukrom mindig teljesen jó. Pár éve voltam terhelésen is az is jó eredményt mutatott. 2 éve néztek 3 havi átlagot is, az is jó volt. Időközben beszereztem egy otthoni vércukorszint mérőt, ami többször mutatott étkezés utáni magas értéket 10 mmol/l de volt hogy felette is . AZ éhgyomrim is általában 6 mmol/l körül mozog. Ezért elmentem újra egy terheléses mérésre ahol nézettem inzulint, glükózt és 3 havi átlagot is. Ennek következő lett az eredménye: Glükoz (fluoridos cső) : 5,9 mmol/l , Hemoglobin Alc.: 5,2%, Hemoglobin Alc.: 33,0 mmol/mol, (Terápiás tartomány 48..59), Glükóz 60’ terhelés után: 7,6 mmol/l, Glükóz 120’ terhelés után: 5,4 mmol/l, Inzulin: 4,1 mIU/l, Inzulin 60’ terhelés után: 47,8 mIU/l, Inzulin 120’ terhelés után: 18,7 mIU/l, HOMA-IR: 1,1. Mit gondol erről az eredményről? Laikusként jónak gondolom. Ez a labor egy hete készült. Azóta vettem egy újabb, korszerűbb otthoni vércukorszintmérő készüléket (DCONT TREND). Naponta nézem az éhgyomri és az étkezések utánii értékeket is és továbbra is mérek magas értéket van , hogy étkezés után 120 perccel még 7,0 fölötti értéket mérek. De olyan is van, hogy étkezés után nem 60 perccel kevesebb mint az éhgyomri érték. Az éhgyomri 5,6 a 60 perces pedig 5,0. Tanácstalan vagyok , hogy akkor most melyik eredmény a jó? Étkezés terén tudatosan táplálkozom, cukrot egyáltalán nem fogyasztok, eritrit, nyirfacukor, stevia amit használok. teljeskiörlésű pékárút fogyasztok, sok zöldséget, minőségi fehérjéket. Egy hónapja voltam H2 kilégzéses teszten ahol a fruktóz intoleranciát vizsgálták. Az alábbi értékeket mérték: Fruktóz terhelés reggel 8h10 Terhelés előtti kilégzés : 3 PPM 8h40: 6 PPM, 9h10: 22 PPM, 9h40: 15 PPM, 10h10: 5 PPM, 10h40: 4 PPM, 11h10: 3 PPM Ön szerint kell aggódnom a vércukrom miatt? Vagy mi lehet az oka az otthon mért rossz eredményeknek? Mit tanácsol hová forduljak? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Kulcsár László
2019. 04. 04. 10:48

Tisztelt Doktor Úr! Több éve, hogy étkezés után rosszul érzem magam, fáradt, erőtlen vagyok. Gyanakszom, hogy a vércukrom miatt lehet. Laborba rendszeresen járok ahol az éhgyomri cukrom mindig teljesen jó. Pár éve voltam terhelésen is az is jó eredményt mutatott. 2 éve néztek 3 havi átlagot is, az is jó volt. Időközben beszereztem egy otthoni vércukorszint mérőt, ami többször mutatott étkezés utáni magas értéket 10 mmol/l de volt hogy felette is . AZ éhgyomrim is általában 6 mmol/l körül mozog. Ezért elmentem újra egy terheléses mérésre ahol nézettem inzulint, glükózt és 3 havi átlagot is. Ennek következő lett az eredménye: Éhgyomri vércukor (ACCU-CHEK): 5,4 mmol/l Ref. tart. Glükoz (fluoridos cső) : 5,9 mmol/l 3,7-6,0 Hemoglobin Alc.: 5,2% 4,1-6,2 Hemoglobin Alc.: 33,0 mmol/mol 20,0-42,0 (Terápiás tartomány 48..59) Glükóz 60’ terhelés után: 7,6 mmol/l Glükóz 120’ terhelés után: 5,4 mmol/l Inzulin: 4,1 mIU/l 1,9-23,0 Inzulin 60’ terhelés után: 47,8 mIU/l Inzulin 120’ terhelés után: 18,7 mIU/l HOMA-IR: 1,1 0 - 4,4 Mit gondol erről az eredményről? Laikusként jónak gondolom. Ez a labor egy hete készült. Azóta vettem egy újabb, korszerűbb otthoni vércukorszintmérő készüléket (DCONT TREND). Naponta nézem az éhgyomri és az étkezések utánii értékeket is és továbbra is mérek magas értéket van , hogy étkezés után 120 perccel még 7,0 fölötti értéket mérek. De olyan is van, hogy étkezés után nem 60 perccel kevesebb mint az éhgyomri érték. Az éhgyomri 5,6 a 60 perces pedig 5,0. Tanácstalan vagyok , hogy akkor most melyik eredmény a jó? Étkezés terén tudatosan táplálkozom, cukrot egyáltalán nem fogyasztok, eritrit, nyirfacukor, stevia amit használok. teljeskiörlésű pékárút fogyasztok, sok zöldséget, minőségi fehérjéket. Egy hónapja voltam H2 kilégzéses teszten ahol a fruktóz intoleranciát vizsgálták. Az alábbi értékeket mérték: Fruktóz terhelés reggel 8h10 Terhelés előtti kilégzés : 3 PPM 8h40: 6 PPM 9h10: 22 PPM 9h40: 15 PPM 10h10: 5 PPM 10h40: 4 PPM 11h10: 3 PPM Ön szerint kell aggódnom a vércukrom miatt? Vagy mi lehet az oka az otthon mért rossz eredményeknek? Mit tanácsol hová forduljak? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Kulcsár László

2019. 04. 02. 10:11

Tisztelt Doktor Úr ! 47 éves vagyok . Férjem II-es típusú, fiam ( most 17 éves, másfél éve diabos ) I-es típusú cukorbeteg . Az utóbbi másfél éveben teljes átalakuláson ment az étkezésünk, egyáltalán nem eszünk fehér lisztet, fehér kenyeret , fehér rizst, cukrot .. stb . Odafigyelek nem csak a minőségre , hanem az étkezési időpontokra is + sport ! Én is gyakran megszúrom magam reggel, és mostanában az éhgyomri értékem 5 és 6 közötti. Az étkezésen már nem igazán tudok változtatni .Érdemes volna - e Ön szerint " metformin " hatóanyag tartalmú készítményt szednem ? Köszönöm válaszát és segítségét : Oné I. Katalin

2019. 03. 28. 09:19

T. Doktor Úr! Nem olyan rég voltam a terheléses cukorvizsgálaton és ezt az eredményt kaptam: Glükóz 6,2 mmol/l * 3,7 - 6,0 Glükóz 120'(glükóz terhelés után) 7,4 mmol/l - 7,8 ------------------------------------------------------------------------------Szeretném megkérdezni a véleményét. Köszönettel Tihonné Judit tihonnej@gmail.com

2019. 03. 22. 19:37

Tisztelt Doktor Úr! Sajnos már régóta cukorbeteg vagyok.De ezen kívül tavaly volt egy infaktusom ,magas vérnyomásom is van 69 éves vagyok ,de még dolgozom elég stresszes munkám van.Volt 5 éve csípő műtétem is,igy a mozgás is behatárolt.inzulinozom magam,opidra 2x14 este pedig16.treziba 46 lefekvéskor és este még meformin 750 este 1.A következő gyógyszereket szedem:adekszor 80ml ,asaprotekt,concor 5,covarex kombi,furon40,lescor xl 80,neocid 40,vilit 75,ezekből napi 1,panangin napi 2.A jardiante 10 jó volna mert az leviszi a cukrom ,de sajnos attól meg a nemi szervem nagyon viszked,és tönkremegy a nemi életem.Ennyi gyógyszer mellett is reggel 8-9 es az éhgyomri,az étkezés után 2 órával 13-14-es.Kérem a Doktor Úr javaslatát.Tisztelettel Zoltán

Kapcsolat

Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Cím: 1124 Budapest, Csörsz u. 57.
Telefon/ Fax: +36 1 202 0103
E-mail: diabetes@egycseppfigyelem.hu

Adószám:
18255858-2-43

Számlaszám: 14100244-76647749-01000003
Számlavezető intézmény neve: Sberbank Magyarország Zrt.

Rendelkező nyilatkozat az adó 1%-áról

A NAV tájékoztatása az SZJA 1% adományozásról